Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Kovács Niki újra a dobogón végzett

Kovács Niki Press | QMMF | 2013.01.15. |
Kovács Niki újra a dobogón végzett
Nem, Niki nem nyergelt át a jégmotorozásra, és nem is a tavalyi három hasonló pillanat valamelyikét szeretnék visszaidézni. Egy újabb dobogós helyezésről van szó a férfiak között, ami már a sokadik egyedülálló teljesítmény a magyar motorsport eddigi legtöbb eredményét felmutató női versenyzőjétől.

A tavalyi év talán az eddigi legnehezebb volt a száguldó szőke szépség számára. A versenypályán csak kevés alkalommal küzdhetett, viszont annál több nehézsége akadt a pályán kívül.
Bár semmit sem szeretnénk elkiabálni, úgy tűnik az idei év egészen más lesz.
Sőt már biztosan az! Hiszen Niki még sosem kezdhette el ennyire korán a szezont.
Mindent nem szeretnénk elárulni, de az már nem titok, hogy az „angyal-ördög” lány idén a katari bajnokság egészét teljesíti a Stock600-as kategóriában a QMMF, azaz a Katari Autó és Motorkerékpáros Szövetség színeiben.

A közel-keleti országban ráadásul nem is tétlenkednek, hiszen múlt hétvégén megrendezték a 2013-as év első versenyét (ami a Superbike kategóriának egyébként már a második fordulója volt).
A szokatlanul hideg (14-17 fok) és embertelenül szeles (40-65 km/órás szél) időjárás még a helyieket is meglepte, hát még a versenyzőket, akiknek a pályán maradásért is komoly harcot kellett vívni a hatalmas szélben.

Niki utoljára októberben ült motoron (előtte pedig júniusban…), így az elsődleges cél természetesen az volt, hogy visszarázódjon.
Ez a nehéz körülmények ellenére is egészen jól sikerült, hiszen már az időmérő után a harmadik helyen állt kategóriájában, viszont három tizeden belül két versenyző is a nyakában lihegett.

Presztízs Magazin

Az első versenyen (ebben a bajnokságban minden alkalommal két futam van egy versenynapon) Nikinek kellett néhány kör, hogy felvegye a ritmust, ami azt eredményezte, hogy kemény meccset kellett vívnia a harmadik hely megtartásáért, miközben a hasonló köridőket futó, egyenesben lényegesen gyorsabb, de a kanyarokban lassabb 1000 kcm-es motorokon futókkal is vívhatott (a két kategória együtt megy).
Végül lányunk felállhatott a dobogó legalsó fokára a 2012-es indiai bajnokság első két helyezettje mellé, ráadásul három másodpercet javított előző napi köridején.

Csupán másfél órával később a második versenyre tovább emeltük a téteket, és már a második hely volt a cél. Egy jó rajt után, Niki valóban rajta tudott maradni a második helyezetten, sőt a táv felénél meg is előzte őt. Ezután jött a nap peches része, ugyanis a hátsó gumi veszíteni kezdett a tapadásából. Olyannyira, hogy a végén már az is kérdés volt, be tudja-e fejezni a versenyt. Ilyen körülmények között lehetetlen volt tartani a korábbi köridőket, ami azt jelentette, hogy a második helyért való harc oda, sőt végül az újabb pódium is elveszett.

„Nagyon boldog vagyok, hogy a katari szövetség ismét bizalmat szavazott nekem. Ilyen hamar elkezdeni a szezont – ami reményeim szerint még sok mindent tartogat – hatalmas lehetőség. A hosszú kihagyás után nem gondoltam, hogy ennyire jól sikerül a kezdés, ráadásul karácsonykor egy nagyon komoly influenzán is átestem, ami meglátszott az erőnlétemen. A kétszer 15 körös verseny pedig igen megterhelő, főleg ilyen rövid időn belül.
Amikor a második futamon először estem le az ívről a célegyenes végén, azt hittem, hogy én hibáztam, de az következő jobbos kanyarban megint megcsúsztam, és ez aztán csak egyre rosszabb lett. Folyamatosan „estem-keltem”, a végén már csak arra tudtam koncentrálni, hogy egyáltalán behozzam a célba a motort, és minél több pontot mentsek a bajnokságban.
Persze nagyon bosszús voltam, mert könnyedén tudtam menni a második helyezettel, de a technikai sport már csak ilyen. A haragom akkor szállt el, amikor megláttam a gumit a box-ban, utána már csak nevetni tudtam kínomban. Sajnos kifogtam egy hibás gumit, mert a beállításhoz nem nyúltunk és a guminyomás is rendben volt. Ahogy mondani szokás, ez benne van a pakliban.” – foglalta össze Niki a történteket.

A hétvége rangját két vb-s versenyző is tovább emelte, Anthony West (Moto2) és Bradley Smith (MotoGP) is jó téli edzésnek tartotta a SBK géposztályban való indulást.
West természetesen a QMMF csapat tagjaként indult, ahogy a szintén ausztrál Alex Cudlin, Nina Prinz (mindannyian SBK) és a mi lányunk, Kovács Niki, aki ugye a 600-as kategóriában állt rajthoz.
West végül mindkét futamot magabiztosan nyerte, míg Smith az első versenyen második lett, a másodikon pedig technikai hiba miatt kiállt.

Folytatás március közepén.

Átlag: 5