Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A név kötelez

Shannon Szabados meghódította a férfiak világát

Bogáth Patrik | Profimédia | 2014.08.30. |
A név kötelez
Magyarország nem a havas-jeges sportok hazája, így az sem meglepő, hogy nincsen egyetlen bajnoki címünk sem a téli olimpiákról. Más szemszögből nézve viszont kettő is van, hiszen ahogy 2010-ben Vancouverben, úgy idén Szocsiban is aranyérmet akasztottak bizonyos Shannon Szabados nyakába. De mennyire tekinthetjük a magunkénak a kanadai női jégkorong-válogatott magyar származású kapusának sikereit?

A Szabados névhez több ismert és elismert magyar arc is társítható. Elég, ha csak Szabados Miklósra gondolunk, aki a 20. század első felében tizenötször volt világbajnok asztaliteniszben. Vagy ott van a három éve elhunyt Szabados György Kossuth-díjas zeneszerző, zongoraművész. Nem csoda, hogy e vezetéknév hallatán ösztönösen asszociálunk magyar emberekre. Pedig napjaink világviszonylatban leghíresebb Szabadosa nem az „Isten áldd meg a…” kezdetű Kölcsey Ferenc költeményt énekli szívre tett kézzel, hanem a kanadai himnuszt. Shannon Szabados az észak-amerikai ország női jégkorong-válogatottjával 2010-ben Vancouverben, idén februárban pedig Szocsiban lett olimpiai bajnok. A kettő között, 2012-ben pedig a világbajnoki aranyat is zsebre vágta…

Presztízs Magazin

ÚTI CÉL: MAGYARORSZÁG!

„Boldoggá és büszkévé tesz, ha Magyarországon is figyelemmel kísérik a pályafutásomat, és az emberek egy kicsit a magukénak is érzik ezeket a sikereket. Ugyanakkor őszintén bevallom, nem beszélek magyarul és még sosem jártam Magyarországon. A dédszüleim települtek ki Kanadába, így már a szüleim is itt születtek. Viszont régóta tervezem, hogy egy nap ellátogatok az óhazába, szeretném megismerni a helyet, ahonnét a családom származik” – tette tisztába a származását firtató kérdésünket az e-mailen készségesen válaszoló, márciusban hokitörténelmet író Shannon. Ő lett az első női jégkorongozó az Egyesült Államokban, aki profi ligában lépett pályára a férfiak között. Mindössze néhány héttel a női válogatottal Szocsiban elért olimpiai bajnoki címe után debütált a Columbus Cottenmouths férficsapatában a Southern Professional League-ben. A sors iróniája, hogy ezt a meccset éppen március 15-én, az 1848-as magyar forradalom évfordulóján rendezték. „Mivel ez volt az első ilyen eset, természetesen reflektorfénybe kerültem, mindenki rám figyelt, de bízom benne, legközelebb már nem lesz nagy újdonság, hogy nő vagyok, és éppen úgy korcsolyázhatok ki a jégre, mint bárki más a csapatból” – emlékszik vissza pályafutása egyik legfontosabb napjára a 27 éves kapus. Egyébként az, hogy fiúk között hokizik, csak a külvilágnak lehetett furcsa, neki mi sem természetesebb ennél. „Edmontonban ötévesen kezdtem jégkorongozni, és mivel a közelben nem volt lánycsapat, a fiúk közé szálltam be. Sokszor nálam két évvel idősebb srácokkal kergettem a pakkot, megedződtem közöttük” – árulja el Shannon.

Presztízs Magazin

PANKRÁTOROK FÖLDJÉN

Ráadásul a fiúk között sem kispályásokkal eresztették össze, egykori csapattársa, Dion Phaneuf és ellenfele, Zach Parise azóta az NHL-ben játszik. Oda, a világ legjobb ligájába neki már nincs sok esélye eljutni, legalábbis ő maga így gondolja. „Idén már 28 éves leszek, ha reálisan nézem a helyzetet, az NHL-ről már lecsúsztam – jelenti ki határozottan. – Volt lehetőségem együtt edzeni az Edmonton Oilersszel, de élesben már nem hiszem, hogy kipróbálnak. Azzal is megelégednék, ha a női hokisokat egy szinten kezelnék a férfiakkal. Ha ugyanakkora nyilvánosságot és fizetést kapnának, én sem szorulnék arra, hogy a fiúk között próbálkozzak.” Így viszont felvetődik a kérdés, hogy a meccsek előtt Michael Jackson-számokkal hangoló lány hogyan viselkedik egy férficsapat öltözőjében. Együtt zuhanyozik a társakkal? „Természetesen nem, a többiektől külön mosakszom! – írja mosolyjel kíséretében. – Amíg átöltözöm, az edzők öltözőjét veszem igénybe, de ha már szerelésben vagyok, fontos, hogy a csapattal együtt készülődjek a meccsekre, hiszen közéjük tartozom.” Persze azért a férfi és a női öltöző különbségeiről hosszasan tudna mesélni: „A lányok sokkal lazábbak a jégen kívül, sokszor énekelnek és értelmezhetetlen mozdulatokból összeálló táncokat lejtenek az öltözőben. Ezzel szemben a fiúk az alsógatyáikban olyanok, mintha pankrátorok lennének…”

Presztízs Magazin

HOKIMEZ ÉS SZERELEM

Egy átlagos férfi talán féltékeny is lenne, ha a felesége nap mint nap kigyúrt, meztelen felsőtestű hokisokat bámulna, de Shannon férje nem ilyen. A jégkorongedzőként dolgozó Alexnek nem ismeretlen az öltözők hangulata, két éve házasodtak össze. „A tesóm, Mat egyik nyáron meggyőzött, hogy menjek el vele és a haverjaival kempingezni. Ott aztán kiszúrtam egy srácot, aki hokimezt viselt. Kiderült, hogy Alexnek hívják, és ő is kapus volt korábban, így aztán odamentem hozzá beszélgetni. Néhány nappal később már randiztunk” – meséli el megismerkedésük történetét Shannon, aki tehát a kezdeményezés terén is felvette a fiú szerepét. A Columbus Cottenmouths játékosaként ez már alapelvárás tőle, az ellenfelek nem kímélik a lövésekkel csak azért, mert lány. Hiába fordult azonban nagyot vele a világ, Shannon Szabados hisz abban, hogy nem változik meg. „Amikor először nyertem meg az olimpiát, ugyanazt mondtam, mint most, hogy egy profi férfi ligában kaptam meg a lehetőséget. Ugyanazzal az elszántsággal dolgozom, ami jellemzett akkor, amikor csak negyedik vagy ötödik számú kapus voltam az aktuális csapatomban. A lényeg a játék. Hogy kicsússzam a jégre, és élvezzem a jégkorong minden pillanatát” – fogalmazza meg egyfajta ars poeticáját. És ebben igaza van: a hoki az hoki, akár férfiak játsszák, akár nők.
 

A cikk a Presztízs Sport magazin 2/6-os számában jelent meg.

Még nincs értékelve