Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Hajónapló az Adriáról II. rész

Vitorlázónak állt a Presztízs lapcsoport újságírója

Oláh Róbert | Szadai Roland | 2013.10.15. |
Hajónapló az Adriáról II. rész
Az, hogy a reggeli ébredés után felbotorkálok néhány lépcsőfokot a kajütben, álmos szemmel belebámulok a napfelkeltébe, megérzem a tenger sós illatát, majd felfogom, hogy hol vagyok és mit csinálok, automatikusan mosolyra húzza a számat.

A napok tervezetten indulnak a IX. Tengeri Nagyhajós Magyar Bajnokság alatt. A kapitány (szakszóval skipper) közli a betartandó menetrendet. Ébredés hétkor. Zuhany, fogmosás, bevásárlás, egyéb teendők. A nyolcórai kormányosértekezletre a versenyben részt vevő hajók skipperei és egyfős kíséretük hivatalosak. Itt tudják meg a soron következő futam útvonalát, amit a hajójukra visszatérve már közölhetnek is a csapat többi tagjával. Mi reggelizünk egyet, majd elindulunk a tízkor kezdődő szakasz rajtjára.

Presztízs Magazin

Az első versenyélményem? Elmesélem. Tíz hófehér Bavaria kering össze-vissza a vízen. Az egyik keresztbe jön, a másik szembe, a harmadik a távolban forgolódik. A zsűrihajó és a piros bója közötti rajtvonal látszólag senkit sem érdekel. Aztán ahogy közeledik a start pillanata, egyre közelebb kerül mindenki mindenkihez, amikor pedig a dudaszó elengedi a mezőnyt, valamiért mindenki jó irányban áll és hihetetlen izgalommal telik meg a levegő. Egymásnak feszül ember, gép és természet. Hol a durvább, hol a legfinomabb mozdulatok hoznak pár métert egy-egy csapatnak. Elsőre igen nehezen átlátható az egész. Kétszer megáll a szívem az egymást keresztező hajók miatt. Olyan közel mennek a másikhoz, akkora sebességgel, hogy lelki szemeim előtt már robbanás, törmelék, lángok csapnak fel. Aztán, huss, centikre elférnek és viszik tovább a manővert. Félelmetes.

Presztízs Magazin

Jön a forduló, hátszélbe érünk, és a 125 négyzetméteres hátszélvitorla (más néven spinakker, ha már tegnap erre a szóra vertem a mellem) pillanatok alatt felkerül. A mezőny élén szó szerint másodpercek alatt. Színes pöttyök fröccsennek a Kornáti szigetvilág októberben is zöld és kék vásznára. A hátszél jótékony hatása, hogy sokkal melegebb lesz a fedélzeten, hiszen mi is, meg a szél is azonos irányba haladunk. Le lehet venni a pulóvert, meg lehet egy kicsit nyugodni. Kiülök a hajó oldalába, napszemüvegen át kémlelem a víztükörről visszaverődő hullámok között a többieket, végigpásztázom a szigetek part menti házait, kőkerítéseit, és egyáltalán nem zavar, hogy kilencedik helyen futunk be. (Kétszer, a fene vinné el.)

Képgaléria

Átlag: 5