Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Sebestyén Júlia visszavonulása után is aktív

Balogh Zoltán | sebestyenjulia.atw.hu | 2010.10.01. |
Sebestyén Júlia visszavonulása után is aktív
Bár az Európa-bajnok, négyszeres olimpiai résztvevő műkorcsolyázó, Sebestyén Júlia befejezte az aktív versenyzést, felkérésekben mégsem szenved hiányt: a hétvégén Japánban rangos nemzetközi csapatversenyen lép jégre. A karrierjét Tiszaújvárosban kezdő sportoló Európa csapatát erősíti a Távol-Keleten, világklasszisok társaságában bizonyíthatja, még mindig felveszi a versenyt a legjobbakkal.

 

- Nagy tekintélynek örvend a műkorcsolyázó mezőnyben, hiába jelentette be visszavonulását, még mindig hívják nemzetközi gálákra, most éppen Japánba invitálják.
 
- Ez óriási megtiszteltetés számomra, egy olyan viadalon vehetek részt, ahol Amerika, Európa és Japán csapata verseng egymással – nyilatkozta a presztizs.com-nak Sebestyén Júlia. – Két fiú és két lány alkot egy-egy csapatot, többek között olyan klasszisok társaságában lépek jégre, mint az olimpiai bajnok Jevgenyij Pljusenkó, de ott lesz a japánok két világbajnoka, valamint több vb-érmes is. A verseny után egy gálát is rendeznek, mondanom sem kell, ott is csupa egykori és jelenlegi világsztár lép majd jégre. Illusztris társaságban fogok szerepelni, amire nagyon büszke vagyok. Egyedül az okoz apróbb nehézséget, hogy csak három héttel ezelőtt szóltak a szervezők. Rövid idő állt a rendelkezésemre a felkészüléshez, de megpróbálok minél jobban szerepelni.
 
 - Egy olyan klasszisnak, mint ön, aki 25 évet töltött a jégen, Európa-bajnoki címet szerzett, valamint négy olimpián is részt vett, nem hinném, hogy gondot okozna a felkészülés. Milyen kűr bemutatását tervezi?
 
- Nem lesz könnyű dolgom. Az elmúlt években egy-egy versenyre úgy készültem fel, hogy július elejétől folyamatosan, teljes intenzitással edzettem, míg most csak néhány hét áll rendelkezésemre. A japán viadalon a tavalyi versenyprogramomat fogom bemutatni. Ezt már sokat gyakoroltam, a koreográfia bennem van, az elmúlt hetekben azon kellett dolgoznom, hogy kondicionálisan is bírjam. Egy négyperces program nagyon hosszú, tele ugrásokkal. Az ugrások sorrendjén kicsit változtattunk, egyszerűsítettünk, és az új, idei szabályoknak megfelelően alakítottunk az elemeken. Nagyon örülök, hogy ott lehetek, s egy 18 ezres stadionban mutathatom be a kűrt. A japánok mindig nagyon szerettek, megpróbálok most is megfelelni az elvárásaiknak.
 
- A magyar női műkorcsolyázás legeredményesebb versenyzőjét tisztelhetjük önben, világraszóló eredményeket tudhat magáénak. Karrierjét jó néhány sérülés nehezítette, s a pontozók sem mindig segítették. Elégedett a pályafutásával?
 
Sebéstyén Júlia
- Nem lehet bennem hiányérzet, olyan eredményeket értem el, amilyeneket más magyar versenyző nem. A sportág egyedüli női Európa-bajnoka vagyok, elsőként kerültem világkupadöntőbe, elsőként nyertem világkupát. Én voltam az első magyar lány, aki 13 évesen először tripla Lutz-ot ugrott hazai versenyen. Azt is figyelembe kell venni, hogy Magyarország kis ország, nálunk nem a télisportok dominálnak. Sokkal mostohább körülmények között kellett felkészülnöm, mint a külföldi vetélytársaimnak, akiket a versenyeken próbáltam megelőzni. Úgy hiszem, a lehetőségeket tekintve a lehető legtöbbet hoztam ki magamból. Persze, sikerülhetett volna egy-egy verseny jobban is, mert jobb formában voltam, mint amilyen eredményt elértem. Sokszor nem kaptam meg ugyanazt a pontozási hátteret, mint a riválisaim.
 
- Hosszú évekig versenyzett Tiszaújvárosban, a helyi klub színeiben, néhány éve pedig a település díszpolgárává is megválasztották. Mit jelent önnek a város?
 
- Annak ellenére, hogy 13 éves koromtól Budapesten készülök, élek, tanulok, a mai napig tiszaújvárosinak tartom magam. A szüleim ma is ott élnek, szeretem a várost, az embereket, igyekszem tartani a kapcsolatot volt osztálytársaimmal, barátaimmal. Büszke vagyok rá, hogy egy vidéki városból indulva a nemzetközi műkorcsolya élmezőnyébe jutottam. 13 éves koromig nap mint nap nyitott jégpályán gyakoroltam, erre azért manapság nem sok példa akad.
 
- Említette, hogy a fővárosban él, munkája viszont újra vidékre szólítja, Debrecenben a műkorcsolya-szakosztály szakmai koordinátoriként tevékenykedik, szakedzői diplomáját hasznosítva a DSC-SI palántáit pallérozza. Hogyan került képbe a cívisváros?
 
- Sok szép emlék fűz Debrecenhez, többször is szerepeltem már itt különböző gálákon. Ismerem az itteni kis versenyzőket, figyelemmel kísérem pályafutásukat. A visszavonulásom után megkerestek a Debreceni Sportcentrumtól, hogy segítsek a gyerekek felkészítésében. Mint azt a japán felkérés is bizonyítja, még érkeznek gálameghívások számomra, melyeken mindenképpen szeretnék részt venni, de ahogy az időm engedi, örömmel segítem a debreceni műkorcsolyázókat. Úgy gondolom, fontos, hogy Budapesten kívül is szakmailag erős szakosztályok működjenek, ahol megtalálhatjuk azokat a tehetségeket, akikből nemzetközi szinten is számottevő versenyzőket lehet kinevelni. Ügyes kis csapat dolgozik Debrecenben, jó körülmények állnak rendelkezésre, szép csarnok, stabil anyagi háttér. Remélem, az én segítségem még inkább előrébb viszi a debreceni műkorcsolyázókat.
 
- Mit szeretne átadni a gondjaira bízott csapat tagjainak?
 
- Elsősorban technikailag igyekszem segíteni őket, illetve olyan dolgokat megtanítani számukra, melyek az új pontozási rendszerben igen-igen fontosak, sok pontot érhetnek. Külön nem térnék ki mindenre, ugrásokat, forgásokat, kiegészítő-, összekötő elemeket próbálok majd megmutatni, tanítani. Nagyon fontosnak tartom, hogy a tehetséghez kitartás, szorgalom párosuljon, ez mindennek az alapja!
Még nincs értékelve