Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

(T)élményekkel teli hideg vakációt kívánunk!

A Pannon Presztízs Magazin prognózisa a nagy téli sí vakációra

Ákó | Molnár László | 2011.12.19. |
síszezon, sport, téli
(T)élményekkel teli hideg vakációt kívánunk!
Sok műhó semmiért. Tisztán emlékszem a keményen koppanó dacos szavakra, ahogy határozottan nemet mondtam a sarokba támasztott síléceknek. Kinéztem a mínusz akárhány fokban didergő, zúzmarába öltözött fákra, detektáltam a – ma már retrónak számító – neonszínű kezeslábas hacukát és a ránézésre is kényelmetlen bakancsot, és keresztbe font karral lehuppantam a süppedős fotelba a fűtőtest mellé. Kezemben gőzölgő, fűszeres forralt bor. Nem hatott meg a kinti harsány visongás. Különben is, a kötésről következetesen a baleseti sebészet jutott eszembe. Hidegben, kényszerzubbonyban lábat törni, és még fizessek is érte? Na neee!

 

Mondanom sem kell, pár perc múlva teljes harci díszben az első sorban dülleszkedtem, végighordoztam a „ki ha én nem” tekintetet a bajtársaimon, és vad csatakiáltással elsőként kezdtem meg a száguldást a hegyoldalon. Nem részletezném, ahogy leperegtek előttem életem egyéb csetlései-botlásai, ahogy a békésen síelgetve traccsolókat ordenáré lökésekkel odébb taszítottam, és elhaló bocsánat-vinnyogásomat visszhangozták a hegyek. Németül. Láttam magamat, ahogy belibbenek szerszámostól a szemközti szállodába. Valahogy mégis sikerrel abszolváltam a küldetést – az erő velem van –, és a völgy alján pöffeszkedő edző szavaira – van érzéked hozzá – éreztem, szerelembe estem.
Ettől függetlenül nem, mint májer hóguru osztogatnám a tanácsot, hogy ki hol síeljen. A tippeket az elvetemült és megszállott haveri kör adta.

 

Eplény zárkózik „felfele”

 
Tök mindegy, hová mész – hangzik az első jó tanács, amire vágom a pofákat. De valljuk be, van benne valami. A társaságok, családok, bandák nagy része ugyanis különböző előismeretekkel és előítéletekkel rendelkezik sí ügyben, így célszerű olyan pályát választani, ahol minden szint megtalálja a magának megfelelő terepet. Ilyenből pedig közel s távol akad egypár. A lényeg kezdőknek: legyen hó, oktató és borozó. A pechesebbek jobb, ha a biztosítás megkötése előtt bevizsgálják a közeli ambulanciát is. Nem azért, mert szerintem mindenki béna – de a legprofibb macsót is érhetik kellemetlen meglepetések…
Presztízs Magazin
Persze, célszerű beszélni az adott ország nyelvét, mert a csili-vili ígéretek („a szomszédban van Bábel tornya, viccelsz (?), mi minden nyelven elgagyogunk), hogy ki mit és hogyan beszél, nem mindig igazak. Ezért vegyük először kis hazánkat! A legnépszerűbb talán Eplény, ahol tavaly óta négyszemélyes felvonó, 30 fokos lejtésű pálya várja este kilencig a siklani vágyókat. Szakképzett oktatók felügyelik a kezdőket, a legkisebbek pedig az elkülönített, szuperbiztonságos sí oviban tehetik meg első „lépéseiket” a havon. Az esti mulatságról és a hullafáradt ágyba esőkről Holle Anyó kocsmája és panziója gondoskodik. Pestről már közvetlen buszjárattal is útnak indulhatunk; ha pedig kocsival érkezünk, ingyen parkolhatunk.

 

Sógorék, na meg a messzibb „rokonság”

 
Az osztrák pályák a tiroli zenét és/vagy copfos szőke lánykákat és a reggeli mennyei császárzsemlét juttatják az eszembe. A 110 km-es nassfeldi pálya közelében csupa kis, családias hangulatú panzióban foglalhatunk szobát – sokszor egyenesen a stikában lekvárt rotyogtató nagyitól. A fenyőillatú hütték közelében banktól a benzinkútig mindent megtalálunk úgy, hogy nem kell a világ végén érezni magunkat. (Esetleg a tetején!) A busz szinte az ajtóban vesz fel minket.
Ha kicsit messzebbre vágyunk, Salzburg környéke az ideális az aktív
Presztízs Magazin
pihenésre. Az izomlázzal küszködők felfedezhetik a lenyűgöző várost, a kalandvágyóbbak pedig több mint 200 km-en tehetik próbára magukat a pályán. A busz sok hotelhez ötpercenként és ingyen jár. Kihagyhatatlan a jégpálya. Saalbach és Kaprun neve került még elő beszélgetés közben – utóbbit állítólag a rengeteg wellness-szálló miatt kedvelik az elmacskásodott végtagok.
Ha Bella Italia, akkor Bormio és a Mattelhorn kerül még a kalapba. Ha az előbbit választjuk, a sokcsillagos termálból egyenesen a sípályákon találjuk magunkat, az utóbbi pedig önmagáért beszél. A svájci határon fekvő, 4500 méter magas hegyen a profik is találnak vadregényes helyeket, a lustábbak pedig adrenalin helyett a hegyről mintázott reptéri kedvenc csokiból tankolhatnak fel. (Toblerone – ez itt a reklám helye? De mondjátok, hogy nem isteni!)
Szlovákiában kisebb és hangulatosabb pályákra bukkanunk, minőségi kifogásunk nem lehet, mert a rövid, de élmény dús síterepek mellett rengeteg wellness-szálló épült, ahol különböző variációkban ehetjük a sztrapacskát és küldhetjük le utána a helyben főzött sört.

 

És ahol már nem számítanak bele a famíliába

 
Presztízs Magazin
Biztosan vannak, akik szívesen vágnak fel (t)élményeikkel, nekik a francia csúcsok meghódítását javaslom. Vars és Risoul mellett az ismerősök gyakori vendégek a csak „Orroknak” becézet Les Orres-ban. A legtöbb hosszabb pálya még mindig Savoie területén található, amely hagyományosan a turizmusból él, ezért talán a szolgáltatások is itt a legszínvonalasabbak. Az egyik legkedveltebb pálya a Paradiski – nomen est omen. Változatos terep, zenélő kabin, giga-snowpark. Fanatikusoknak kötelező! Érdemes kipróbálni Isére gleccsereit és a Monacóhoz legközelebb eső hegyeket – de ezért nyúljunk jó mélyen a pénztárcánkba: a szállás itt sokszor az átlag hat-nyolcszorosa!
Ha nem a luxuskocsink slusszkulcsát akarjuk megpörgetni, akkor az aspeni kiruccanásunktól esik majd le a haverok álla. 470 km-en csaknem 350 pálya, melyeken kivétel nélkül Hollywood üdvöskéi csúszkálnak. A pihenőknél akár Banderasszal, vagy Charlie Sheennel is beülhetünk egy felesre.
Az őrültebbeket feltétlenül melegebb éghajlatra kell küldenem, ugyanis Dubaiban megnyílt a 85 méter magas fedett síaréna. Mindössze hétezer forintért két óráig teljes menetfelszerelésben élvezhetjük a kissé gagyi műhegyek látványát és az öt pályát. Amúgy frenetikus élmény a fullasztó hőségből és tűző napsütésből a csöppnyi Alpokba pottyanni. Ha arra járunk, ne hagyjuk ki!
Végezetül egy jó tanács: pofára eséseket kerülendő, érdemes indulás előtt beszerezni a sportoltban egy strapabíró, „minden hülyeségbe be nem akadó” hátitáskát, amiben a legszükségesebbek a fekete pályán jobbról a harmadik fenyő alatti GPS-koordinátánál is nagy szolgálatot nyújtanak.
Jó lelécelést mindenkinek!
Átlag: 3