Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Elkezdődött a 42. Kékszalag Verseny

Tancsa Ágnes | 2010.07.03. |
Elkezdődött a 42. Kékszalag Verseny
Európa leghosszabb nagyhajós távolsági versenyén a Balatonfüred-Kenese-Siófok-Tihany-Keszthely-Balatonfüred útvonalon szelik a vizet a vitorlások. Idén 632-en neveztek be a Kékszalagra, ahol első alkalommal katamaránok is elindulhattak, mint ahogy a liberák és trapézos hajók is vízre szállhattak a győzelem reményében.
A magyar vitorlázók ünnepét elsőször 1934-ben rendezték meg, majd a világháború miatt ’45-ig mindösszesen 5 verseny indult, aztán ’47-től kétévente, 2001-től pedig évente rajtolnak el a hajók. Csupán 160 kilométert kellene megtennie a verseny résztvevőinek, de mivel a vitorlás nem egyenesen, hanem a széltől függően, leginkább cikk-cakkban halad, ezért a táv elérheti a 250 kilométert is.
A gyenge szél miatt az 1955-ben a Nemere II. névre keresztelt 75-ös cirkálóval felállított rekord ezen a hétvégén már biztosan nem fog megdőlni. Akkor Németh Istvánnal a kormányánál 10 óra 40 perc alatt kerülte meg a hajó a Balatont.  Az, hogy idén mennyi idő alatt sikerül célba érnie az elsőnek, majd csak vasárnap derül ki.
Pillanatnyilag a lassacskán megélénkülő esti parti széllel az Audi Ramada szeli a vizet és a szúnyoghadsereget a leggyorsabban. Jól áll a Kica és a Principessa is, aminek fedélzetén Bóka István, Balatonfüred polgármestere hajózik versenyre kellve más tóparti településsel.  A rutinos versenyzők szerint a győzelemhez kevés a jó szél, kevés a jó hajó és kevés a jó kapitány, mindösszesen nagy szerencse kell hozzá. Erről Litkey Farkas tudna beszélni, aki zsinórban kilencszer nyerte a Kékszalagot.
Még nincs értékelve