Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Idén is lesz Nemzeti Vágta!

Szász Adrián | vagta.hu | 2013.09.17. |
Nemzeti Vágta
Idén is lesz Nemzeti Vágta!
Ősszel megint felharsan a kürtszó a Hősök terén! Lehel kürtje, a legendás elefántcsont-műkincs kizárólag azért érkezik a jászberényi Jász Múzeumból Budapestre, hogy megnyissa a szeptember 20-22. között megrendezésre kerülő hatodik Nemzeti Vágtát. A rendezvény ezúttal báró Simonyi József, azaz Simonyi óbester, a 18-19. századforduló vakmerő magyar lovas vitéze előtt tiszteleg.

A hagyományőrző történelmi lovasverseny vidéki előfutamai egész nyáron át zajlottak Bajától Nyíregyházáig, Soprontól Sarkadig, de a válogatók keretében sor került a Vajdasági és a Székely Vágtára is (utóbbiról tudósítunk ebben a számban), hiszen a seregszemle mára a magyarság határokon átívelő ünnepévé vált.

Presztízs Magazin

– A bázis lassan a teljes történelmi Magyarország területét lefedi, az esemény így kiváló közös kapaszkodó a Kárpát-medencei magyarságnak – véli Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség és a Nemzeti Vágta elnöke.
Érdekesség, hogy nemcsak az eddigi öt Vágtából hármat nyert meg női lovas, de az idei selejtezők győztesei között is nagyobb számban találunk hölgyeket, mint urakat. A döntőbe jutottak viadalán, vagyis a névadó Nemzeti Vágtán közel száz település lovasai – az 1100 méteres távot 60-70 kilométeres sebességgel végigszáguldva – döntik majd el, ki nyeri az ötmillió forintos fődíjat. Megannyi kísérő programra számíthatunk: lesz díjugratás, történelmi lovas gála, kocsi-toló verseny, OTP Bank Jótékonysági Sztárfutam és Fogatvágta is. – A Kishuszár Vágtán 10-16 éves, huszárruhába öltözött gyerekek fognak versengeni, igazán látványos családi programra számíthatunk – jósolja Szotyori Nagy Kristóf versenyigazgató.
A világviszonylatban is egyedülálló módon, a főváros szívében megrendezendő lovasverseny üzenete a nemzeti hagyományok ápolása mellett a természet közeli életmód, valamint Budapest-vidék összetartozásának népszerűsítése. Az Országkonyha és a Vágta Korzó éppen ezért a legkülönbözőbb magyar tájegységek gasztronómiai és kézműves meglepetéseivel szolgál majd a versenyt díjmentesen megtekintő – és a napidíjas lelátókra jegyet váltó – érdeklődőknek.

Átlag: 5