Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Isaszegre várják a kutyabarátokat

Balogh Zoltán | 2011.05.10. |
Isaszegre várják a kutyabarátokat
Színes program várja május 14-én, szombaton, az isaszegi agárpályán a kutyabarátokat. A kutya súlyhúzó Európa-kupa köré épülő eseményen a szervezők minden korosztálynak kínálnak látnivalót, lesz kutyakiállítás és szépségverseny, őrző-védő kutyák bemutatója. De a küzdősportok szerelmesei sem fognak unatkozni, megismerhetik a krav-magát, drukkolhatnak K-3- és MMA-mérkőzéseken.

A szervezők amellett, hogy megismertessék a nagyközönséget a kutyás súlyhúzással, arra is szeretnék felhívni a figyelmet, hogy az ebben a kategóriában a legjobbnak számító pitbullokról ne az agresszivitás, hanem a hihetetlen munkabírás és emberszeretet jusson mindenki eszébe.  

 - Minket a sportrész érdekel a pitbullokkal kapcsolatban, nem a kutyaviadalok – szögezte le kezdésként a kutyás majális főszervezője. – A pitbullt az egyik legjobb családi kutyának tartom, az a fajta szégyene, amelyik nekimegy az embernek. Hihetetlen erővel, szívóssággal rendelkeznek, örülnek, ha feladatot kapnak, a súlyhúzásban nincs náluk erősebb. Élvezik a versengést, kihívás számukra, leköti az energiáikat, mert ne felejtsük el a kutyatartók egyik alapmondását: a fáradt kutya a boldog kutya. Szeretnénk nyitni a nagyközönség felé, hogy a szakma mellett a kutyabarátok, az állatokat szerető családok is megismerjék a súlyhúzást.
 
De mi is az a kutyás súlyhúzás? Amerikából származik a sportág, ahol több mint 120 éve rendeznek versenyeket. Egy öt méter hosszú sínes pályán a speciális húzóhámmal felszerelt kutyának egy perc áll rendelkezésére hogy elhúzza a kocsira rakott terhet. Isaszegen 300 kilogrammról indul a próbatétel, 100 kilónként emelkednek a súlyok, kétszer ronthat a kutya, minden eb akkor száll be, amikor akar. „Csalizni” is lehet, de ha a kutya azt elkapja, hibának minősül. Az a győztes, aki a legtöbb súlyt húzza el. Az elért teljesítmény nagyban függ az időjárástól, hűvösebb időben nagyobb súlyokat mozgatnak meg az ebek. Az is sokat számít, hogyan rakják össze az ötméteres sínpályát, néhány milliméter eltérés több száz kilogramm mínuszt vagy pluszt jelenthet. A világcsúcs 5012 kilogramm, de a magyar négylábúak is szép eredményekre képesek, április 16-án, Miskolcon 4000 kilogrammot teljesített a győztes. (A magyar rekord 4500 kilogramm.) Isaszegen versenybe száll a hatszoros világbajnok, kilencszeres USA-bajnok, világcsúcstartó Chevy Red Dog unokája, aki magyar tulajdonban van.
 
A kategória királya az USA-ban nemzeti kutyafajtának számító amerikai pitbull, de a tengerentúli megmérettetéseken szinte az összes fajta megtalálható a mezőnyben, a chivavától a bernáthegyiig. A szervezők Isaszegen is minél több fajta négylábút várnak a május 14-i, az SKSE, azaz a Standard Kutyás Súlyhúzó Egyesület versenyére.
 
- Az ebek már a felkészülést is nagyon élvezik, akik kipróbálják, tartalmas programokat kapnak hosszútávon, sokkal szorosabb lesz a kutya és a gazdi kapcsolata. Egy verseny viszonylag hosszú ideig tart, a végére szinte csak az érdekelt kutyák s gazdáik maradnak. Pedig érdemes kitartani, mert igazán a komolyabb súlyoknál forrósodik a hangulat, ezek a legizgalmasabb pillanatok. Jó lenne, ha minél többen követnék figyelemmel a finist, ezért más programokat is kínálunk, ahová időközben el lehet látogatni – mondta a szervező.
 
Isaszegen lesz kutyakiállítás, az Astaff F.C.I. special show-n CAC-címeket osztanak, a hölgyek és ölebeik cuki show-n vehetnek részt. Komplett bemutatót tartanak a Cerberos kutyaiskola négylábú „tanulói”, de megmutatják szépségüket a viccesen szobagladiátoroknak nevezett, ivartalanított harci kutyák is. A küzdősportok kedvelői krav-maga bemutatón, valamint vegyes harcművészetben, a K-3-ban és MMA-ban megrendezésre kerülő Pitbull-kupán drukkolhatnak. Az autók, motorok szerelmesei is találnak látnivalót, épített autó- és motor bemutató színesíti az isaszegi délutánt. A kutyabarátok kedvenceikről készített tetoválásaikkal is versenybe szállhatnak, a zsűri által legjobbnak ítélt tetkó tulajdonosát a Reggie Tattoo ingyen „varrja” ki.
 
Kulturált kiszolgáló létesítmények, büfé várja a kilátogatókat, a gyerekek sem fognak unatkozni, korlátlan és díjtalan pónilovaglás, ugrálóvár vár rájuk.
 
Az isaszegi agárpályán május 14-én, 10 órától a szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt, a 14 éven aluli gyermekek belépése ingyenes, a felnőttek ezer forintért válthatnak jegyet.
Átlag: 5