Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Magyarok a 2011-es Dakar-Rally-n

Tancsa Ágnes | 2010.06.02. |
Dakar-rali, sport, versenyek
Ismét Argentína és Chile lesz a január 1. és 16. között megrendezésre kerülő rali helyszíne. A világ legnagyobb tereprali versenyén jövőre újra lesznek magyar indulók – jelentette be Szalay Balázs, az Opel Dakar Team vezetője budapesti sajtótájékoztatóján.
A 2010-es szünet után Szalay és navigátora, Bunkoczi László is újra versenybe száll két újonccal együtt: Hamvadi Zoltánnal, aki quaddal vág neki a 9200 km-es távnak, és Horn Alberttel, aki a horvát autóversenyző, Drazen Curic navigátoraként indul a versenyen.
A 2011-es Dakaron több újítás is lesz. Bár sorozatban harmadszor rendezik a dél-amerikai helyszínen a versenyt, 70%-ban mégis más lesz az útvonal, mint eddig. Az indulók ezúttal az északi részeket is megismerhetik, köves, nedves, valamint homokos talajon egyaránt kell majd menniük, és egy 4800 méteres hegyre is fel kell hajtaniuk kétszer. A gyorsasági szakaszok összesen 4350 km-t tesznek ki.
Néhány szabály is változik: motorkerékpárosoknál a legjobb 30 versenyző legfeljebb 450 köbcentis motorokkal indulhat, az autók esetében, a benzinégésű motoroknál 32-ről 34 mm-re emelik a levegőbevitelt. Ezzel próbálják kiegyenlíteni a benzines és a dízel motorok közötti különbséget. A korábbival ellentétben a navigációs pontok sem 3 km-es távolságból tűnnek fel a GPS-en, hanem egyes esetekben mindösszesen 400 méterről.
Szalay Balázs elmondta azt is, hogy számításaik szerint közel 75 millió forintba kerül majd a csapatnak a Dakar-részvétel, ahol az első tíz között szeretnének végezni. Összesen 42 ország 581 versenyzője vesz rész, a jelek szerint az Argentína-Chille útvonalon utoljára megrendezésre kerülő Dakar-ralin.
Még nincs értékelve