Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Nyargaló elegancia

Szász Adrián | vagta.hu | 2013.09.05. |
Nemzeti Vágta
Nyargaló elegancia
Az sosem úgy volt, hogy csak felpattantak a lóra, és már vágtattak is. A lovaglásnak, mint közlekedési-harcászati módnak, szabadidős és sporttevékenységnek, már-már művészetbe hajló életformának a történelem során valamennyi korszakban saját körítése, öltözködési etikettje volt. Nem kivétel a hagyományőrző jellegét évről évre markánsabban kidomborító, a Hősök terén, idén szeptember 20-22. között megrendezésre kerülő Nemzeti Vágta sem, még ha kötelező dresszkódot a közönségtől nem is kíván.

A huszáros viselet ellenben hódít a pályán, ahol kicsik és nagyok a magyar huszárszázadok hagyományos öltönyeiben, csákóiban – nem egyszer fegyverzetében – nyargalnak majd. Kicsik, mert a Kishuszár vágtán tizenéves gyermekek bújhatnak tradicionális öltözékbe, s nagyok, mert a többi futamon felnőtt versenyzők fogják követni a történelmi divatot.

Külön érdekességet kínál a Zágonyi Károly emlékverseny, amely a Magyar Lovas Szövetség western szakágának bemutató viadala – a stílushoz illő különleges ruhákban. Zágonyi anno Bem tábornok seregében szolgált, majd kalandos úton került Amerikába, ahol 1861-ben a polgárháború springfieldi csatájának hősévé vált. Az erődítményt elfoglaló halállovaglását nemcsak a washingtoni Fehér Ház számára festették meg, de G. H. Boker versbe is foglalta. „Sarkantyúd a fülembe cseng, szablyád a dobverőd…” – szól az őrnagyhoz a költemény.  

Presztízs Magazin

A mára már társadalmi eseménynek számító rendezvényre alkalomhoz illő ruházatban érkeznek a látogatók. A Vágta dísztribünjén dívik a kalapviselet. Az itt helyet foglaló, angolos fejfedő-trendet követő hölgyvendégek jelenlétét legfeljebb a mögöttük ülők nem díjazzák majd – ám a kalap itt hasonló szexepil, mint színházban az „emeletes” frizura. Volt olyan év, amikor kimondottan ez alkalomra dolgozó neves divattervezők alkotásai sorjáztak az elegáns dámák fején.

S ha már dámák – tavaly dámalovas bemutatón vonultak fel ismert szépségek korhű női lovasöltözékben, estélyiben, díszmagyarban: a csizma, a lovaglónadrág meg a cilinder épp oly jól mutatott rajtuk, ahogy például Erzsébet királyné, azaz Sisi koronázási ruhája az Elisabeth című musicalből.

Presztízs Magazin

Az uraknak viszont nem csak ezért lehet valóban úri dolguk a lovas rendezvényen, hanem azért is, mert nem elég, hogy az eddigi öt Nemzeti Vágtából hármat hölgyversenyző nyert, a történelmi Magyarország-szerte zajló idei előválogatókból is több nő jutott be a fővárosi döntőbe, mint férfi. A tendencia nem a véletlen műve: hiába minősül régtől fogva férfias műfajnak a lovaglás, a múlt század közepétől rohamosan növekvő arányban pattannak nyeregbe a szebbik nem képviselői, akik – mondani sem kell – huszárruhában is igen szemrevalóak.

Ha tehát eddig csak a történelemkönyvekben vagy korabeli regények oldalain olvastunk mentéről, tarsolyról, dolmányról, amerikai filmekben láttunk csupán jellegzetes övcsatot, bőrmellényt és western-csizmát, a Nemzeti Vágtán a helyünk! Akkor is, ha egyszerűen jól esik szemünknek a stílusos gombok, gallérok, kesztyűk látványa. Vagy pusztán lenyűgöz a paripák kecsessége. Ajánlott körbenézni, s magunkba szívni némi nyargaló eleganciát.

Átlag: 5