Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Pars Krisztián és Kővágó Zoltán a 2011-es világranglista-első

forrás: mti | masz.hu | 2011.12.03. |
Pars Krisztián és Kővágó Zoltán a 2011-es világranglista-első
Két magyar atléta, Pars Krisztián és Kővágó Zoltán is világranglista-elsőként zárja a 2011-es esztendőt.

A honi sportági szövetség (MASZ) szombati közlése szerint a kalapácsvető Pars 81,89 méterrel, a diszkoszvető Kővágó pedig 69,50 méterrel került a lajstrom élére versenyszámában.
    A MASZ honlapján fellelhető összegzésben ez áll: "a magyar atlétika 115 éves történetében 39 alkalommal fordult elő, hogy az éves világranglistán, valamely olimpiai versenyszámban honfitársunk végzett az élen". A statisztika szerint 1938-ban jegyezték fel az első női listavezetőt a magasugró Csák Ibolya személyében, aki abban az évben Európa-bajnok lett. A távolugró Gyarmati Olga (1948) és a gerelyhajító Németh Angéla (1968) olimpiai bajnoki címe mellett végzett az aktuális világranglista első helyén, utóbbi ezt megismételte a rá következő évben is, amikor egyúttal Európa-bajnokságot is nyert. Az ötödik elsőség a hölgyek körében az ötpróbázó Kovács Annamária nevéhez fűződik.
    A Némethek a férfiaknál is több ízben zárták világrangelsőként az évet: a kalapácsvető Németh Imre 1948 és 50, a gerelyhajító Németh Miklós 1975 és 77 között ért el ilyesfajta mesterhármast. Rajtuk kívül a 20. század elején a gerelyes Kóczán Mór, míg az évszázad atlétája, a kalapácsvető Zsivótzky Gyula a 60-as években triplázott. A 21. században négy elsőség fűződik magyar atléta nevéhez: az idei két ranglistavezető mellett a diszkoszvető Fazekas Róbert végzett két ízben is az élen, 2002-ben és 2003-ban.

Még nincs értékelve