Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

3,14, azaz 03.14-e: Nemzetközi π-nap volt!

Összeállította: B.P. | archív | 2020.07.16. |
3,14, azaz 03.14-e: Nemzetközi π-nap volt!
Π, azaz pí. Miért van egy számnak saját napja, miért ünneplik világszerte? Életünk minden területét láthatatlanul szövi át a matematika – erről az idei π-napon meggyőződhettünk. Március 14-én nem csak egy számot ünnepeltünk: a π-nap idéntől a Matematika Világnapja.
Az ötlet Larry Shaw fizikustól indult, aki a π-napot körbe-körbe sétálva és pitét fogyasztva ünnepelte (a π-t az angolok „páj”-nak ejtik, akárcsak a közismert süteményt). Nem véletlen, hogy március 14-re esik, hiszen a π első három számjegye a 3,14. A nagy napra készült már e számjegyek alapján komponált szintetizátorszóló és külön műfaj, a π-vers, azaz a piem. A kínai Lung Chao pedig kereken 67 890 számjegyet tanult meg a π-ből! Minek bajlódunk ennyit egy számmal, ami leírhatatlan, hiszen végtelen tizedes tört?
Mielőtt mindenki a matekérettségi rémes emlékére gondol, ismerjük meg a matematika egészen más oldalát! Idén a fenti napon kalandos útra indulhattunk: ekkor jelent meg egy könyv, A gondolkodás forradalma, szerzője Mosóczi András, hazánk egyik legnépszerűbb matematikaoktató weboldalának alapítója. Írásaiban, előadásaiban, oktatóanyagaiban hihetetlenül laza, mégis precíz stílusban mutatja be a matek izgalmas világát. A rajongók épp olyan élvezettel forgathatják, mint azok, akiknek az érettségin a kettes is megváltás volt e tárgyból. A könyv izgalmas történeteivel a laikusok számára is követhető módon mutatja be, hogyan szövi át a matematika egész életünket.
Még nincs értékelve