Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Ausztrália ege alatt

Ladányi Tamás | Ladányi Tamás | 2015.11.23. |
Ausztrália ege alatt
Az ötödik kontinens több szempontból is egzotikusnak számít hazánk látogatói számára: a Sydney Operaház mellett talán különleges növény- és állatvilága az, ami először eszünkbe jut róla. Legalább ennyire egyedi azonban az éjszakai arca is; az északi féltekéről láthatatlan csillagok, konstellációk fedik fel magukat, ha figyelmünket az ég felé fordítjuk.
A területre jellemző magányos eukaliptusz felett a déli Tejút húzódik, ami – sokak egybehangzó állítása szerint – sokkal látványosabb a nálunk látható szakasznál. Ez annak köszönhető, hogy galaxisunk középpontja az égen magasabban figyelhető meg. A képen, a fa jobb oldali ágain a Szaturnusz fénylik, míg felette a Skorpió csillagképét azonosíthatjuk számunkra szokatlan pozícióban. A horizont felett az ég a főváros fényszennyezése miatt színeződött narancsra.
Kép: Eukaliptusz felett a déli Tejút íve.
 
 
Presztízs MagazinTalán az egyik legjellegzetesebb déli csillagkép, a Dél Keresztje csodálható meg a mellékelt fotón a Namadgi Nemzeti Park erdejének sziluettje felett. A digitális korszak előtt, a régi idők hajósai számára ezen konstelláció hosszabbik tengelye jelölte ki a déli irányt. Alatta a vöröslő Carina-köd lenyugvását, míg a kép bal oldalán a Nagy Magellán-felhő felkelését figyelhetjük meg.
Kép: Irányítsuk figyelmünket a déli csillagképekre!
 
 
 
 
 
Presztízs MagazinAz ausztrál főváros, Canberra kertvárosias fényei nem tornyosulnak úgy az ég fölé, mint más nagyvárosok esetében, így tiszta éjszakákon még a Tejút is feltűnik a zenit közelében. A képen az Ausztrál Nemzeti Könyvtár felett éppen a holdsarló és a Merkúr együttállása díszíti az égboltot.
Kép: Hold – Merkúr együttállás Canberrában.
 
 
 
 
 
 
 
 
Presztízs MagazinSzeptember folyamán a fővárosban működő Brit Nemzetközösség Természettudományi Múzeuma szerény személyem asztrotájkép kiállításának adott helyet, a Magyar Nagykövetség szervezésében. A tárlat hazánk éjszakai arcának bemutatására fókuszált, mellette négy kontinensen készült fotográfiákat is prezentált a nagyérdemű közönség elé. Dr. Gruber Attila nagykövet a következőket mondta a megnyitó után: „Az izgalmasan berendezett kiállításon több kontinens nagykövetei csodálták a képeket. Még napokkal később is sokan emlegették a különböző diplomáciai rendezvényeken a kiállítás és az előadások sikerét, fotói nagyszerűségét. Ladányi Tamás előadásaival, kiállításával jelentősen öregbítette Magyarország jó hírét a Föld tőlünk legtávolabbi kontinensén: Ausztráliában."
Fotó: dr. Gruber Attila nagykövet, Ladányi Tamás asztrofotográfus, dr. Malcolm Beazley, az Ausztrál Nemzeti Oktatási Múzeum igazgatója.
 
Még nincs értékelve