Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Az agyhullámok „beszédét” szintetizálták

Összeállította: B.P. | Pixabay | 2020.02.02. |
agyhullámok, beszéd
Az agyhullámok „beszédét” szintetizálták
Az elektrokortikográfia (ECoG) módszer gazdagabb és részletesebb adatokat szolgáltat az agyi aktivitásról, mint az EEG vagy az fMRI. Az Edward Chang beszédneurológus vezette kutatócsoport a San Francisco-i Egyetemen (UCSF) beszédkísérletek valós idejű dekódolása során a tesztalanyok beszédközpontjában lezajlott jelenségek elemzésével derített fényt erre.
A vizsgálatban három, normál beszédképes személy vett részt, akiket epilepsziával kezelnek. A kutatók apró rögzítő elektródokat használtak, melyeket korábban a páciensek agyfelületére helyeztek, hogy rohamaik eredetét feltérképezzék az idegsebészeti előkészítés céljából. Mivel az ECoG-elektródok nem hatolnak az agyszövetbe, ez jobb választás a hosszú távú agy-számítógép interfészek (BCI) számára, mint az agyba fizikailag beiktatott elektródok.
Chang csapata kilenc egyszerű, előre definiált kérdést tett fel, és 24 lehetséges választ kínált. Néhány teszt után az algoritmusok képesek voltak felismerni, ha a résztvevők új kérdést hallanak, ha válaszolni kezdenek, és azonosíthatták a kísérletbe bevontak által adott válaszokat.
A technológia segíthet azoknak is, akik elvesztették a beszédüket, de még rendelkeznek olyan kognitív képességekkel, amelyek lehetővé teszik a megértést és a gondolatok kialakítását – jegyezte meg Rob Enderle főelemző. – Az algoritmusok képzése azonban nagyon erőforrás-igényes, általában ez a fázis a rendszer azon része, melyben az egyén agyához kapcsolódnak.
Még nincs értékelve