Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Elindult a 82 évvel ezelőtti magyar rekordra emlékező repülőexpedíció

Soós Tamás | Pálfi Balázs | 2015.02.19. |
Magnus Expedíció
Elindult a 82 évvel ezelőtti magyar rekordra emlékező repülőexpedíció
2015. február 19-én, 11 óra 47 perckor szállt fel a Liszt Ferenc repülőtér 1-es termináljának kifutópályájáról a Magnus Expedíció, amely egy 82 évvel ezelőtti magyar rekordnak állít emléket. Földi Zoltán pilóta és Hankusz Kálmán sajtófotós a Földközi-tengert repüli körbe, a 12 000 km-es utat 30 nap alatt teszik meg.

1933. február 19-én indult útjára a Gerle 13, fedélzetén a gépet tervező Bánhidi Antallal, valamint Bisits Tiborral. A 12 000 km-es repülés rekordkísérletnek számított: akkoriban túrarepülő még nem teljesített ekkora távot. Bánhidiék célja azonban nem pusztán egy rekord felállítása volt. A Gerle 13 különleges teljesítményével a magyar aviatika helyzetére kívánták felhívni a figyelmet – külföldön és Magyarországon egyaránt.

Presztízs Magazin

2015. február 19-én, dél előtt 13 perccel vágott neki az új expedíciónak Földi Zoltán pilóta és Hankusz Kálmán sajtófotós. Céljuk, hogy emléket állítsanak Bánhidiék rekordrepülése előtt, és figyelmet irányítsanak a magyar repülésre. „Ugyanazt szeretnénk megismételni, mint elődeink, és hellyel-közzel megpróbáljuk tartani az útvonalat” – mondta el Hankusz Kálmán a felszállást megelőző sajtótájékoztatón. Az 1933-as túra pontos menetrendjét azonban nem tudják reprodukálni, mert el kell kerülniük a politikai helyzet miatt nem látogatható országokat, például Szíriát. A berepülési engedélyek beszerzése nem volt egyszerű, de két hónap alatt sikerült elintézni azokat, az expedíció így a tervek szerint Magyarország mellett érinti Ausztriát, Olaszországot, Franciaországot, Spanyolországot, Marokkót, Algériát, Tunéziát, Líbiát, Egyiptomot, Izraelt, Jordániát, Ciprust, Törökországot és Görögországot.

Presztízs Magazin

„Nem ígérem meg, hogy nem fognak letartóztatni” – fűzi hozzá viccelődve a fotós, arra utalva, hogy nem mindenhol szeretik, ha fotóznak. Nekik viszont engedélyük lesz rá, sőt az expedíció másik fő célja egy exkluzív képanyag elkészítése. Az út kiemelt támogatója a National Geographic, amely számára Kálmán légi felvételeket és fotókat készít. Elmondása szerint „óriási elismerést és felelősséget jelent” ez a megbízás, ráadásul a világcég támogatását már a túra megkezdése előtt sikerült elnyerniük. Hankusz a sajtótájékoztatón elmesélte, hogy a még működő szicíliai vulkánokról is készít majd egyedülálló fotókat, de az egyiptomi nagykövetség segítségével Kairó környékére is alapos fotótúrákat terveznek.

Presztízs Magazin

„Ezüstpiros szárnyú, karcsú kis gépmadár” – írta repülőjükről Bánhidi Antal A Gerle 13 útja című könyvében, amely Földi Zoltánt annyira fellelkesítette a nyolcvanas években, hogy elhatározta: egyszer megismétli majd a rekordtúrát. Bár saját gépüket, a Magnus Fusiont fehérbe öltöztették, a leírás Földi Antalék gépére is illik. A 100 lóerős, négyhengeres gép nagyon gyors és kis fogyasztású – sorolta a pilóta a Fusion előnyeit. A karbonszálakkal erősített, műanyag repülő 95-ös autóbenzinnel megy, egy tankkal 800 km-t tud megtenni, és leírása alapján maximális repülési ideje öt óra.

Presztízs Magazin

Mikor a nyilatkozatok és közös fotózkodások után irányba kell állítani a gépet, a pilóta és a fotós saját kezükkel teszik azt meg. A Magnus Fusion üres tömege nincs 300 kg, a gépben belül is családiasan szűkös a hely. A motor harmadik próbálkozásra indul be, majd a gép egy tiszteletkör után kigurul a felszállópályára. Földi rögtön demonstrálja a magyar gyártású Magnus Fusion előnyeit: nagyon rövid kifutás után már fel is kapaszkodik a levegőbe. Egy második, légi tiszteletkör után aztán hamar elenyészik az áramvonalas repülőgép képe a láthatáron.

Az érdeklődők a magnusexpedition.com oldalon és a Facebookon is követhetik az emlékexpedíciót. Hankusz Kálmán a túra során minden nap készít képanyagokat, videofelvételeket, amelyeket az expedíció honlapja mellett a Presztízs Magazin oldalán is meg lehet majd tekinteni.

Képgaléria

Átlag: 5