Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Emberek a Holdon – 44 év után

Benkő Péter összeállítása | Wikimedia/China News Service | 2021.04.08. |
Hold
Emberek a Holdon – 44 év után
Még tavaly december elsején landolt sikerrel a kínai Chang'e-5 űrszonda a Holdon. Ezután nagyjából egy hetet töltött Hold körüli pályán, azt elhagyva pedig 112 óra elteltével visszatért a Földre kőzet- és „talaj”-rakományával. Az égi kísérőnk felszínéről, annak is az Oceanus Procellarum (Viharok óceánja) nevű, nagy kiterjedésű lávamezőjéről vett anyagokat tartalmazó kapszula Belső-Mongóliában ért Földet.
Visszaérkezése a 2004-ben elkezdett háromlépcsős kínai holdfeltáró program sikeres befejezését jelenti. A küldetés azért is érdekes, hiszen eltelt négy évtized, egész pontosan 44 esztendő, amióta az amerikai Apollo, illetve a szovjet Luna missziók visszatértek mintáikkal. A kínaiak számára a Chang'e-5 vállalkozás sikeres befejezése emiatt mérföldkőnek tekinthető, egyben az ország növekvő űrképességét demonstrálja. Talán ez utóbbi nagyobb jelentőséggel bír, mint az expedíció tudományos értéke.
S hogy miért annyira fontos Kína számára az expedíció, annak három oka van, nevezetesen az, hogy kínai űreszköz most először gyűjtött mintát a Holdon, most először szállt fel Földön kívüli égitestről, és most először csatlakozott Hold körüli pályán lévő keringő egységhez. Hozzátehetjük még nyugodtan azt is, most először tért vissza talajmintákkal a Föld légkörébe nagy sebességgel és sikeresen.
Persze a nemzeti lobogót sem felejtették el kitűzni a Holdon.
Még nincs értékelve