Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A Földközi-tenger után a Földet kerülné meg a Vízangyal

Privacsek András | Pálfi Balázs | 2015.04.10. |
Magnus Expedíció
A Földközi-tenger után a Földet kerülné meg a Vízangyal
„Valósítsd meg az álmaidat, akkor is, ha mindenki bolondnak néz” – ezzel a mondattal köszöntötte Hankusz Kálmán fotós-producer az újságírókat, miután csaknem 50 nap elteltével Földi Zoltán pilótával visszatértek a Liszt Ferenc Repülőtér 1-es termináljára, a Földközi-tenger körüli Magnus Expedícióról. A Fellegvándorok már készülnek a következő megmérettetésre: ősszel szeretnék körberepülni a Földet.
Földi Zoltán és Hankusz Kálmán február 19-én indult a magyar fejlesztésű Magnus Fusion repülőgéppel a Földközi-tengert megkerülő expedícióra. Az eredeti terv az volt, hogy egy hónap alatt megteszik a 12 ezer kilométeres távot, de az utazás picit hosszabbra sikerült. 
 
 - Nem tudom, hogy azért, mert Vízangyal a gép neve, de mindenhol esett, olyan helyeken is, ahol egyébként soha nem szokott – kezdte Földi Zoltán a budapesti landolást követően.  – Egyiptomban a helyiek táncot jártak, annyira örültek a csapadéknak, mi természetesen nem ugráltunk örömünkben, hiszen ezzel sok időt veszítettünk. Nem repültünk mindennap, amikor igen, akkor napi 3-4 órát, összesen pedig 80 órát töltöttünk a levegőben. Ez kevés ahhoz, hogy véleményt tudjak mondani a gépről, kell még egy kis idő, hogy ténylegesen összebarátkozzunk. 
 
Arra a kérdésre, hogy melyik Földközi-tengeri ország tetszett neki leginkább, különös választ adott a pilóta.  - Azért is megérte bevállalni ezt az expedíciót, mert kiderült, hogy Magyarország a legszebb hely a világon – mondta Földi, aki azt is elárulta, mi a következő nagy terve: - Ez most egy bemelegítés volt, ősszel szeretnénk megkerülni a Földet, ami akár ezzel a géppel is lehetséges, kisebb átalakításokkal.
 
Presztízs MagazinFöldi Zoltán útitársa, Hankusz Kálmán több ezer felvételt készítette az expedíció során. A videós-producer a túra legkellemetlenebb emlékét idézte fel. 
- Akadtak nehéz pillanatok, a legrázósabb eset az volt, amikor Olaszország felett előbb megrepedt, majd leszakadt a kabintetőnk. Ennek köszönhetően egy ideig kabrióban érezhettük magunkat, ami félelmetes volt, mivel a vákuum szinte mindent kiszippantott a fülkéből, szerencsére minket nem, mert be voltunk kötve….Kénytelenek voltunk kényszerleszállást végrehajtani a 20 kilométerre fekvő albengai repülőtéren.  Az egyik helyi újságíró megkérdezte tőlünk, hogy féltünk-e? Erre visszakérdeztem: „Ő, hogy érezné magát a levegőben 200 km/órás sebességnél, ha a sérült kezéből a vér az arcába csapódna?”  Pár nap alatt azonban szerelők megjavították a tetőt és folytathattuk az utunkat. Többségében vannak azonban a szép emlékek, így akár most azonnal belevágnék egy hasonló kalandba. 
A Földközi-tengert megkerülő két hős emléktúrájával Bánhidi Antal és Bisits István 82 évvel ezelőtti, hasonló expedíciójának állított emléket.
 
 
A Vízangyal egy magyar fejlesztésű, 100 lóerős, négyhengeres gép. 95-ös autóbenzinnel 800 kilométert tud megtenni. Tömege 300 kg, utazósebessége 200 km/h.
 
Még nincs értékelve