Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Halála előtt árulta el, mi előzte meg az ősrobbanást

Kassai Eszter | WallDevil | 2018.06.11. |
Halála előtt árulta el, mi előzte meg az ősrobbanást
Stephen Hawking egyik utolsó eszmefuttatása március 14-i halála előtt az ősrobbanást témában történt. Milyen érdekes, hogy a lét alapvetései foglalkoztatták közvetlenül azelőtt, hogy távozott az élők sorából… A tudomány jelenlegi állása szerint mindenki által elfogadott tény, hogy a világegyetem ősrobbanással keletkezett. Ez azt jelenti, hogy az univerzum egy pontba tömörült össze mintegy 14 milliárd évvel ezelőtt, a robbanás pedig ebből a pontból kezdődött. Stephen Hawking egy televíziós műsorban nyilatkozott arról, hogy meglátása szerint mi volt az ősrobbanás előtt. Ez pedig röviden annyi, hogy semmi.
A hosszú változat persze jóval bonyolultabb és komplexebb, amit a laikusok nem is igazán tudnak értelmezni. Az általános relativitás-elméletből kiinduló euklideszi megközelítés szerint a tér-idő kontinuumban a hagyományos idő helyén a képzetes idő, mint egyfajta negyedik dimenzió szerepel. Tehát az univerzum egy négydimenziós hajlított felület, aminek Hawking feltételezése szerint nincs határa.
Egy példával élve: ha a képzeletbeli- és a valós idő a Déli-sarkon kezdődik, akkor kijelenthető, hogy attól délre nincs semmi sem, hiszen nincsen nála délebbi pont. Ebből lehet továbbkövetkeztetni arra is, hogy az ősrobbanás előtt semmi sem volt.
Még nincs értékelve