Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Holdas variációk

Ladányi Tamás | Ladányi Tamás | 2016.06.14. |
csillagászat, Hold
Holdas variációk
Vajon mi köze van egymáshoz a hamuszürke fénnyel kiegészült holdsarlónak, az éppen az első negyed után járó félholdnak, a sárgába borult repcemező felett kelő teliholdnak és egy amerikai katonai műholdnak? A válaszunk az, hogy mindegyik a tavasz kezdetének egy-egy jellegzetes égi mozzanatát szimbolizálja, ahogyan a következő sorokban olvashatják.
Égi kísérőnk önmagában nem bocsát ki fényt; a holdfázisok alkalmával a megvilágított részen a Nap fényét reflektálja. Néhány napos korú sarló esetén bolygónk fényét is visszaverheti földfény formájában. Egy áprilisi éjszakán a korongot egy színes koszorú is körülvette, miközben az égitest aktuálisan a Hyadok nyílthalmazban tartózkodott.
 
Felső képaláírás: Hamuszürke fénnyel és koszorúval kiegészült holdsarló a Hyadok csillagai között.
 
Presztízs Magazin
Az év legkisebb látszólagos átmérőjű teliholdja április 21-én kelt, amely a horizonthoz közel – szemünk optikai csalódása miatt – mégis „nagynak” mutatkozott.  A jelenség esszenciáját az adta, hogy mindez még naplemente előtt történt, így a tavaszi színekben pompázó táj még látható maradt.
 
Képaláírás: Holdkelte a Veszprémi-fennsík repcemezője felett.
 
 
 
 
Presztízs Magazin
 
 
 
 
Csillagászati távcsőbe tekintve holdunk a felszíni részleteit is felfedi: a tengerek és fennsíkok mellett kirajzolódnak a kráterek, rianások, dómok is. A mellékelt fénykép készültekor a világos és sötét rész határvonalán a Kopernikusz-kráter tartózkodott, amely mintha vizuálisan is szimbolizálná a lengyel tudós szerepét a tudománytörténetben.
 
Képaláírás: Teleszkópon keresztül a Hold felszíni részletei is jól megfigyelhetők.
 
 
 
 
 
 
Presztízs MagazinA múlt század közepe óta több ezer műholdat állítottak Föld körüli pályára, melyek számos – távközlési, meteorológiai, navigációs – célt szolgálnak. Mivel az éjszaka folyamán a Nap megvilágítja őket, ezért átvonulásukat mi is megfigyelhetjük. A fotón az USA 186 katonai műhold felvillanását követhetjük nyomon, amint egy virágzó fa és a Nagy Téli Háromszög csillagai társaságában fénylik fel.
 
Képaláírás: Műhold felvillanása – a képen a virágzó fától balra fel – a nyugvó téli konstellációk szomszédságában.
 
Még nincs értékelve