Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Holdunk, mint a világörökség része

Ladányi Tamás | Ladányi Tamás | 2016.05.17. |
csillagászat, Hold
Holdunk, mint a világörökség része
Az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (angol rövidítése: UNESCO), 1972-tól kezdődően, a Világörökség Programba vonta be az emberiség egyedi értékeit. Földünk legszebb kulturális és épített örökségei sajátos arcukat mutatják, ha éjszakai díszkivilágításban tündökölnek. A hatást még tovább fokozhatja, ha égi kísérőnk látványa is társul a nappalról ismerős tájképekhez.
A három napos korú Holdat halvány hamuszürke fény egészítette ki egy hűvös mediterrán éjszakán. Az égitest szolidan meghúzódott Spanyolország legnépszerűbb látnivalója, Antoni Gaudí díszkivilágításban tündöklő építészeti remekművének, a Sagrada Família-templomnak az „árnyékában”.
 
Képaláírás: Barcelona szimbólumának, a Sagrada Família-templomnak éjszakai látképe.
 
 
Presztízs MagazinLondonban a Big Ben a Parlamenttel és a Westminister apátsággal az Egyesült Királyság emblematikus helyszíne. A Temze partjáról szemlélve a 94 méter magas óratorony mellett ez alkalommal a holdsarló, a Mars és – az Oroszlán csillagkép „alfájának” – a Regulusnak a triumvirátusa mutatkozott.
 
Képaláírás: Égitestek triumvirátusa a Big Ben „társaságában”.
 
 
 
 
 
Presztízs MagazinHazánk fővárosának legismertebb világörökségi helyszíne – a Duna partjának látképe a Budai Várnegyeddel – 1987-ben került fel az UNESCO listájára. A mellékelt sorozatfelvétel másfél óra leforgása alatt készült az építmény együtteséről, amely felett a holdsarló, a Vénusz (felül) és a Jupiter (alul) lenyugvását követhetjük nyomon.
 
Képaláírás: A Hold- Vénusz- Jupiter lenyugvásának sorozatfelvétele a Budavári Palota felett.
 
 
 
 
Presztízs Magazin
 
 
 
 
A Pannonhalmi Bencés Főapátság kiemelkedő történelmi a kulturális emlékhelyünk. Az épület, messziről is feltűnő sziluettje mellett – 800 mm-es teleobjektívvel fényképezve – a telihold fénylett, keltével jelezve a Húsvét időpontjának közeledtét.
 
Képaláírás: Telihold kelése a Pannonhalmi Bencés Főapátság mellett.
 
Még nincs értékelve