Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Járt utat járatlanért bátran cserélj!

Jó tanácsok külhoni utazásokra készülő fotósoknak

Konyhás István | Konyhás István | 2015.07.02. |
Járt utat járatlanért bátran cserélj!
Egy utazás során sok múlik azon, mennyire készülünk fel az ellőttünk álló nyaralásra, munkára vagy bármilyen más útra. Nem csak az úti célra, hanem magára az oda- és visszaútra is érdemes odafigyelni. Fotózni való bármikor akadhat, de jobban járunk, ha elébe megyünk a dolgoknak és mielőtt nekiindulunk, tervezünk.
Gépkocsis kirándulásnál nem csak a legrövidebb utat célszerű megtervezni, hanem hasznos megnézni, milyen látnivaló esik utunk közelébe. Sokkal rövidebb egy több száz kilométeres utat megtoldani még százzal, mint külön elmenni újból egy olyan helyre, ami kis kitérővel egyébként is elérhető lenne.
Presztízs MagazinHa többen összeállnak egy útra, célszerű a legjobb terepjáró képességű autót választani, mert ezzel könnyedén eljuthatunk olyan helyekre is, ahová esetleg sokat kellene gyalogolnunk. Talán a legfontosabb azt tisztázni társainkkal, családtagjainkkal, hogy fotózni is szeretnénk a nyaralás vagy családlátogatás során. Mert akik nem fotósok, egyszerűen nem tudják elképzelni, miért kell egy szép virágnál akár fél órát is matatni, feküdni a fűben, mire elkészül pár felvétel. Sok magyarázkodást megúszhatunk tehát, ha előre tájékoztatjuk társainkat, mire készülünk.
Ha repülővel megyünk, már a jegyrendelésnél nézzük meg, milyen géppel utazunk, és időben foglaljuk le a jegyet, miután megnéztük a gépünk típusát. Ha majd a levegőből is akarunk fotózni, arra figyeljünk, hogy nem elég ablak mellé foglalni a helyet. Ne üljünk a vészkijárathoz, még ha ott nagyobb is a hely, mert ezeken a helyeken nem lehet a lábunknál vagy a kezünk ügyében semmi – nemhogy egy termetes fotóstáska.
Presztízs MagazinA felszerelést tekintve csábító ajánlatnak tűnhetnek a mostanában egyre inkább reklámozott „szuper utazózoomok”, amik akár 18-tól 250 milliméter átfogással rendelkeznek. Csábító, de komoly kompromisszumokat kell kötni az ilyen optikákkal, és ezzel tisztában kell lennünk. Leginkább a fényerejük nagyon gyenge, így templomokban, barlangokban nehezen boldogulunk velük.
Objektívekből sokkal jobb megoldás „a kevesebb – több” elvét alkalmazni. Egy jó nagylátószögű, egy fényerős alap- és egy jobb minőségű tele zoomoptikával, és persze némi kreativitással mindent meg tudunk oldani. Makro optika helyett is érdemes egy közgyűrűt odatenni. Kisebb, könnyebb és egy 70-200 optikával párosítva nagyon szép virágfotókat készíthetünk.
 
 
Presztízs MagazinTermészetfotózás – de nem szigorúan
Barlangokban, templomokban érdemes lemaradni amennyire csak lehet, így lehetőségünk van emberek nélküli képeket készíteni. Nagyon érdemes odafigyelni a kultúrák közötti különbségekre, míg Romániában vagy a dél-európai országokban szinte gond nélkül fotózhatunk bárkit, addig északabbra vagy keletebbre ez már igen erősen kultúrafüggő. Észak-Európában zárkózottabbak az emberek, míg a Közel-Keleten komoly vallási problémának is vehetik, ha kép készül róluk.
 
Nincs annál szomorúbb dolog, ha utunk végén tűnik el a memóriakártyánk, vagy otthon, a letöltésnél vesszük észre, hogy valami gond van a készített fotókkal. Ezért és a jobb rendszerezés miatt is érdemes több kisebb kártyát vinni magunkkal. Így megvan az az előnyünk, hogy már a felvételek készítése során csoportosíthatjuk anyagunkat. Akár országonként, akár egyéb beosztás szerint, ráadásul arra elég kicsi az esély, hogy egyszerre az összes memóriakártyánk megsérüljön.
Presztízs MagazinHa túrákat is beiktatunk a kirándulásunkba, akkor érdemes inkább fotós hátizsákot vinni. Igaz, ebből néha nehézkesebb elővenni az optikát, vakut, de mégis jobb ezzel mászni a hegyek között egy drótkötélbe kapaszkodva, mint egy fél vállra vetett táskával. Nagyon jó minőségű kombinált hátizsákok kaphatók, melyekbe az elemózsia és a fotós felszerelés is belefér, külön-külön. Kevés idegesítőbb dolog van ugyanis, mint a narancsléből vagy vajas szendvicsből „készített” lágyító előtétlencse.
Túráink során nagyon figyeljünk oda egyéb felszerelésünkre is, és főleg magasabb hegyen inkább a fotós felszerelésből szelektáljunk. Pár ezer méter felett még nyáron is előfordulhat, hogy egyik percről a másikra hóesésre vált a szikrázó napsütés, ezért ilyen helyen elsőbbséget élvez a testi épségünk és az ehhez kapcsolódó felszerelés, mint a túlbiztosított fotósfelszerelés. A hegyi mentők roppant racionális emberek, ha választani kell, a legnehezebb hátizsákot fogják hátrahagyni, ami általában egyben a fotósfelszerelés is.
Éhesen, szomjasan nem lehet jó képeket készíteni, ezért figyeljünk oda arra, hogy ne csak a fotós témánkkal lakjunk jól! Ne csak arra vigyázzunk, hogy legyen elég akkumulátor a géphez, hanem az agyunknak is adjunk elég szénhidrátot és folyadékot, mert a mi szervezetünk is csak így, feltöltött energiakészlettel tud rendesen dolgozni!
 
 
Még nincs értékelve