Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Jeff Bezos rakétája tesztelte a leszállástechnikát

Benkő Péter összeállítása | Flickr/Blue Origin | 2021.02.15. |
Jeff Bezos rakétája tesztelte a leszállástechnikát
Alan Shepardról, a Mercury űrhajósáról, az első űrkutató amerikairól elnevezett New Shepard egy újrafelhasználható szuborbitális rakétarendszer. Arra tervezték, hogy űrhajósokat, űrturistákat és kutatási teherszállítmányt vigyen el a Kármán-vonalon – a világűr nemzetközileg elismert határán. Ez az a magasság, ahol egy légi jármű már nem képes a felhajtóerő segítségével repülni, és el kell érnie az első kozmikus sebességet, hogy fennmaradjon. (Kármán Tódor magyar származású gépészmérnök-fizikus-matematikus számolta ki a határt, ami így az ő nevét viseli.)
A Jeff Bezos űrcége által épített rakéta tesztelte a Holdról való visszatérésére tervezett technológiát, ennek során a rakéta szenzorokat, számítógépet és szoftvert hordozott, amelyek célja az űrjárművek precíziós leszállásának elősegítése más bolygótesteken. A tesztbemutató a hetedik volt a Blue Origin New Shepard járművével, mert a Nasa ki akarja próbálni a Földön, mielőtt élesben küldi a Holdra.
A tervek szerint 2024-ben körülbelül 100 km-re (62 mérföldre) viszi fel a rakéta az utasokat a Föld fölé, lehetővé téve számukra megtapasztalni a mikrogravitáció jelenségét, érzését. A New Shepard tetejére szerelt személyzeti kapszulában utaznak majd az űrturisták, ez a kapszula a legnagyobb ablakokkal rendelkezik azok közül, amit valaha is az űrbe küldtek.
A mostani New Shepard-teszt célja annak vizsgálata volt, hogy a hasznos teher különböző elemei hogyan működnek együtt.
Még nincs értékelve