Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A jövőt éljük

8 film, melyeknek futurisztikus találmányát ma már használjuk

B.P. | Profimédia-Red Dot | 2019.02.04. |
találmányok
A jövőt éljük
Minden találmányt megelőz egy akkor még őrültnek tűnő gondolat. Amikor lovas kocsikkal jártak az emberek, az autó víziója olyan lehetett, mint manapság az időgépé. A különbség annyi, hogy a sci-fi filmeknek köszönhetően ezek az ötletek ma már széles publicitást kapnak. Összegyűjtöttük azokat a híres mozikat, amelyeknek a fikciói azóta részben vagy egészben megvalósultak.
Pókember – Génmódosítás
Több filmben is eljátszottak már a génmódosítás gondolatával, de mi most a leghíresebbet emeljük ki, Pókember sztoriját. Adott egy teljesen átlagos ember, akit egy tudományos laborban tett látogatásakor megcsípett egy genetikailag módosított pók, aminek hatására különleges képességekre tett szert. Nos, a génmódosítás ma már nem hókuszpókusz, hanem a valós világban alkalmazott tudomány. Például genommodifikációs eljárásban már módosítani tudják az immunsejtek egy részét. A beavatkozással sikerült bizonyos szúnyogokat teljesen immunissá tenni a maláriát okozó parazitákra, sőt néhány génmódosított növényt már emberi fogyasztásra is engedélyeztek.
 
Presztízs MagazinKülönvélemény – Gesztusalapú interfész
A számítógépek döbbenetes ütemben fejlődnek, de a használhatóságuk miatt nehézkes kiaknázni a teljesítményüket. Interfésznek azt a felületet – vagy ha úgy tetszik, közös nyelvet – nevezzük, amellyel irányítani tudjuk a számítógépeket: amit éppúgy megértenek ők, mint mi. Ilyen az egér vagy az érintőképernyő, de a Tom Cruise főszereplésével készült Különvéleményben a gesztusalapú interfész ötletét vetették fel. Ez is létezik már manapság, hiszen vannak mozgásérzékelős interfészek, gondoljunk csak a Kinectre. Arra sajnos még várni kell, hogy a 2002-es film másik jóslata is beigazolódjon: a rendőrök médiumok segítségével a jövőbe lássanak, és még a bűntény elkövetése előtt lekapcsolják a rosszfiúkat… 
 
Presztízs MagazinVissza a jövőbe 2 – VR-szemüveg
Dr. Emmet Brown doki és Marty McFly időutazós kalandjaiból igazi kultuszfilm lett. Olyannyira, hogy megpróbálták megvalósítani a Vissza a jövőbe trilógiában bemutatott találmányokat. Létezik már a légdeszka, bár a használhatósága erősen kérdőjeles, és 2016-ban a Nike piacra dobta az önbefűzős cipőt, amelyet saját akkumulátorral láttak el, és emiatt több mint 200 ezer forintba kerül. Ami viszont nem erőltetett és utólagos megvalósítás akart lenni, hanem a film által előre megjósolt igazi találmány, az a VR-szemüveg. A második részben Marty jövőbeni gyermekei viselik az okosszemüveget, amely ma még csak terjedőben van, de legalább akkora ugrásnak számít a műszaki cikkek világában, mint egykor a színes tévé.
 
Presztízs Magazin2001: Űrodüsszeia – Táblagép
Stanley Kubrick filmje idén ünnepelte az ötvenedik születésnapját, de hiába telt el fél évszázad a megjelenése óta, a mai napig az egyik legjobban megszerkesztett és megrendezett sci-finek tartják. Nagyszerűségét csak erősíti, hogy remek jóslatokat tett. Megjelenített például egy 1968-ban még igencsak a fantasztikus kategóriába tartozó kütyüt, amely napjainkban már rengeteg háztartásban megtalálható: a tabletet. Az Űrodüsszeia ráadásul nem csupán a mai tabletek kinézetét találta telibe, hanem a megjelenési idejét is: az első iPadet 2010-ben kezdte árulni a piacvezetőnek számító Apple, ami csak kilenc évvel később történt meg a valóságban, mint ahogyan a film 2001-es eseményei játszódnak. Ezt a hibahatárt sok jós megirigyelné.
 
Presztízs MagazinSzárnyas fejvadász – Digitális hirdetőtábla
Tavaly Budapesten is forgatták a Szárnyas fejvadász új részét, amelyet igazi sztárparádé övezett: a rendező Ridley Scott, a szereplők között pedig Ryan Gosling, Jared Leto és az eredeti filmet a hátán vivő Harrison Ford is feltűnt. Nem véletlenül előzte meg nagy várakozás a mozit, hiszen az 1982-es Szárnyas fejvadász legendás film volt, amely a már nem is olyan távoli jövőben, 2019-ben játszódott. Volt benne felhőkarcoló-méretű digitális hirdetőtábla is, ami a mozi készültekor, a nyolcvanas évek elején még teljesen a nonszensz kategóriába tartozott. Manapság már megszokott látvány, elég ha csak a londoni Piccadilly Circust vagy a New York-i Times Square-t idézzük fel.
 
Presztízs MagazinA kábelbarát – Az okoskütyük
Mitől okos egy mobiltelefon? Attól, hogy nemcsak hívásokat tudunk lebonyolítani rajta, hanem használhatjuk minitévéként és miniszámítógépként is, médiatartalmakat fogyaszthatunk vele, internetezhetünk rajta. Pontosan ezt jósolta meg az 1996-os kábelbarátban Jim Carrey karaktere. „Nemsokára minden amerikai otthonban integrálva lesz a tévé, a telefon és a számítógép! Az egyik csatornán ellátogathatsz a Louvre-ba, a másikon női birkózókat nézhetsz, és akár vásárolhatsz is, mindezt otthonról!” – hangzott az utópia. Mindez akkor, amikor Vágási Feri abban reménykedett, hogy karácsonyig lesz annyi pénze, amennyivel beszállhat az internetbe. Hol volt ekkor még az okoskütyük forradalma?
 
Presztízs MagazinPrometheus – Sebészrobot
Az Alien-filmek előzménytörténetének tekinthető Prometheus 2093-ban játszódik, amelyben egy ismeretlen bolygón keresik az emberiség eredetét. Az egyik jelenetben a kutatás vezetője, Doktor Elizabeth Show császármetszést hajt végre magán egy robot segítségével az ultramodern medikabinban, miután kiderült, hogy a fertőzött párjával töltött intim együttlét után egy polipszerű lénnyel lett terhes… Nem poros filmről van szó, 2012-ben készült, és az orvostudományról még ma sem gondoljuk, hogy automatizálni lehetne. Pedig a technológia egyre rohamosabban fejlődik: a Google a Johnson & Johnsonnal összeállva dolgozik a tökéletes orvosroboton, és ott van a már létező da Vinci sebészeti rendszer, amely állítólag pontosabb, mint egy igazi sebész keze…
 
Presztízs MagazinA közellenség – Teljes megfigyelés
A Will Smith bőrébe bújó Robert Dean ügyész átlagos életet él. Legjobb tudása szerint végzi a munkáját, szereti a feleségét, és lelkesen neveli a gyermekeit. Egy napon azonban a feje tetejére áll az élete, ugyanis valakik meg akarják ölni. Menekülnie kell, de az Egyesült Államok összes hivatalos és nem hivatalos fegyveres szervezete a nyomába ered. Figyelik műholddal, poloskákkal és a film készültekor, 1998-ban olyan elképzelhetetlen módon, amivel minden lépését látják. Húsz évvel később, a hackerek világában már egyáltalán nem képtelen felvetés, hogyha akarják, bárkinek az életébe beleláthatnak. Főleg, hogy technikai kütyükkel vesszük körbe magunkat, amelyek mind potenciális kulcslyukak, amelyeken keresztül a megfelelő tudás birtokában lévők megleshetik mindennapi életünket.
 
Még nincs értékelve