Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Keretezzük be a világot!

Ladányi Tamás | Ladányi Tamás | 2016.01.26. |
csillagászat, fotó
Keretezzük be a világot!
A fotográfia kreatív eszköze lehet, ha nem csak utólag, hanem már a természetben tereptárgyakkal határoljuk be kompozíciót, ami még inkább a témára irányítja a figyelmet. Lássunk erre néhány hatásos példát!
„A fényképészet a vizuális szerkesztés rendszere. Lényege abban rejlik, hogy a megfelelő időben és a megfelelő helyen keretet helyezünk az általunk látott világ egy része köré” – fogalmazta meg a technikát szemléletesen John Szarkowski (fényképész, történész, kritikus – a szerk.).
 
 
 
A veszprémi Benedek-hegy sziklája feletti Vénusz, Jupiter, Mars alkotta hármas bolygóegyüttállást, a belógó fák őszi színekbe öltözött lombja övezte egy októberi hajnalon.
Fotón: Bolygók triumvirátusa a Benedek-hegy felett.
 
Presztízs Magazin

A havas, téli Bakony erdeje hátterében a cseszneki vár sziluettje fedezhető fel a holdvilággal derített tájban. Az égen a túlexponálódott Hold uralja a kozmoszt, az időszak jellegzetes csillagképeinek – Kaszás, Bika, Kis Kutya – társaságában.
 
Fotón: Havas bakonyi látkép a cseszneki várral és a téli konstellációkkal.
 

Presztízs Magazin
 
 
Látványos, 22 fokos sugarú, szabályos holdhaló mutatja magát egy zimankós éjszakán a veszprémi vár felett a Séd völgyének perspektívájából fényképezve. A ritkán előforduló jelenség oka a légkörben jelen levő jégkristályokon történő fénytörésre vezethető vissza. Az optikai effektust a népnyelv gyakran „kerékként” vagy „udvarként” említi.
 
Fotón: „Kereke látszik a Holdnak” a veszprémi vár kulisszája felett.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Presztízs Magazin
A halszemoptika már önmagában is sajátos szemszögből képzi le a világot a kamera érzékelőjének síkjára; hatványozottan érvényesülhet a térbeli hatás, ha a kép egy kupolában készül. Jelen esetben a Magyar Tudományos Akadémia Piszkéstetői Obszervatóriumában folyó munkát prezentáljuk a mellékelt kép segítségével, ahol a Schmidt-távcső és az asztronómus figyelme egy távoli gamma-kitörés felé irányul.
 
Fotón: Mátrában működő csillagvizsgáló egy halszemoptika szemszögéből.
 
Még nincs értékelve