Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Köddel szemben

Összeállította: B.P. | Profimédia-Red Dot | 2019.05.05. |
köd
Köddel szemben
A Pannon Egyetem pályázatot nyújtott be a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programok Stratégiai K+F műhelyek kiválósága című pályázati felhívására. A kérelem pozitív elbírálásban részesült: az Egyetem és konzorciumi partnerei, az Országos Meteorológiai Szolgálat és a Pécsi Tudományegyetem a Nemzetgazdasági Minisztérium finanszírozásában összesen 819 120 657 Ft összegű támogatásban részesült.

Hazánkban a légszennyezettség évek óta meghaladja az EU-határértéket, s az őszi-téli időszakban gyakran képződik sűrű köd. A két jelenség nem független, a szmog a köd képződésére és tulajdonságaira is jelentős, de nem pontosan ismert hatással van, és fordítva. A támogatott kutatási tevékenység középpontjában a ködképződéshez vezető folyamatok állnak. A vizsgálat új tudományos ismeretekkel járul hozzá a téma tudásanyagához és pontosabb köd-előrejelző rendszer fejlesztését célozza: meghatározza a légkörben található légnemű és folyékony halmazállapotú víz szerepét a légszennyezési helyzetek kialakulásában és súlyosbodásában.

Sikeres megvalósulás esetén a feltárt kölcsönhatások figyelembevételével a meteorológiai és levegőminőség mérési adatokból a veszélyes ködhelyzetek kialakulásának valószínűségét a korábbiaknál jóval nagyobb megbízhatósággal lehet előre jelezni. A fejlesztendő rendszerben, tudományos jelentőségen túl jelentős társadalmi hasznosság is rejlik: képes lesz autóutak és repülőterek környezetében potenciális vészhelyzetet jelentő, gazdasági károkat okozó köd kialakulásának és sűrűségének nagy pontossággal történő előrejelzésére is.
Még nincs értékelve