Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A kvantumérzékelés megváltoztathatja a világot

Összeállítota: Benkő Péter | PxHere; Pixabay | 2019.08.04. |
A kvantumérzékelés megváltoztathatja a világot
Tudd meg, mi van a lábad alatt, értesülj a várható vulkáni kitörésekről! Fedezd fel a sclerosis multiplex kezdeti jeleit – vagy az ellenséget! A kvantumérzékelés átalakíthatja világunkat. A technológiában a részecskék egyszerre két helyen vannak jelen – hullámokat képzeljünk el, hogy jobban megértsük működésüket.
A Gravity Pioneer projekt nagyban leegyszerűsíti nagyobb építési projektek tervezését-végrehajtását. Lézerekkel hűtött rubídium-atomokat vákuumban felfelé hajtanak, majd a visszaesésüket mérik, ezzel érzékelik az apró földalatti gravitációs ingadozásokat, ami felgyorsítja a felméréseket.
A Glasgow Egyetem kutatói olasz vulkanológusokkal együtt 40 apró gravimetrikus hálózatot helyeznek el az Etnára, az egyik legaktívabb vulkánra. Ahogy a magma-kamrák feltöltődnek, gravitációs értékük megváltozik, így figyelmeztetnek a vulkanikus aktivitás változásaira. A csapat mikro- és nano-gyártási technikákat alkalmaz, hogy apró kvantum-gravimétereket készítsen, amik sokkal pontosabb adatokat adnak a magma mozgásairól.
Speciális 3D-fejlesztéssel is foglalkoznak, amely lehetővé teszi egy objektum távolságát bemérni pulzáló lézerfény-megvilágítással, majd a visszavert impulzusok mérésével. Igen nagy pontossággal mérhető a fotonok érkezési ideje, amit idővel az önvezető autókban is alkalmazhatnak.
A degeneratív betegségek (sclerosis multiplex, gerincvelő feldolgozási sebessége) kimutatása is változhat a kvantumérzékelésnek köszönhetően, s még a honvédelem is támogatja a kvantumérzékelés kutatását: a graviméterek alkalmasak az ellenfél tengeralattjáróinak felderítésére.
Még nincs értékelve