Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Mágnesek – újrahasznosítva

Benkő Péter összeállítása | Wikimedia/Roo72 | 2020.11.26. |
Mágnesek – újrahasznosítva
Az úgynevezett ritkaföldfémekből készült mágnesek a mobiltelefonoktól a számítógépek merevlemezéig rengeteg eszközben nélkülözhetetlenek. Birminghami tudósok most egy új módszert találtak ezeknek az újrahasznosítására, mellyel környezetbarátabbá válhatnak a gyártási folyamatok. Azért is lényeges ez, mert a ritkaföldfém-készletek sem végtelenek.
Az újrahasznosítás legújabb technológiája a ritkaföldfémekből készült mágnesek esetében nagy áttörés; próbálkozások már voltak, de nem túl sok eredménnyel. Viszont például az iPhone 11 és az iPhone 11 Pro készülékek korábban is tartalmaztak újrahasznosított ritkaföldfémeket, nagyjából 25 százalékban.
A ritkaföldfém-mágnesek körüli problémát az jelentette, hogy a leselejtezett berendezések egységeinek szétbontásakor a mágnes apró darabokra tört, melyek a közeli fémdarabokhoz tapadtak, s ebből a „káoszból” nem lehetett kiválasztani azokat. Most viszont hidrogénnel kísérletezve megtalálták erre a megoldást, a folyamat során a porrá vált „mágnes” elveszíti mágneses tulajdonságait, nem tapad, s oly mértékben kiválasztható, újrahasznosítható, hogy a technológia felkeltette az ipar figyelmét is.
Ritkaföldfém-készletekkel elsősorban Kína rendelkezik a világon. Ez az innovatív technológia azért fontos, mert egyrészt zöldítené a gyártási folyamatokat, másrészt biztosítaná a cégek számára a nélkülözhetetlen anyagok új forrását, amely a kínai kormány ellenőrzése alatt állna.
A képen neodímium-mágnesgolyók láthatók.
Még nincs értékelve