Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A magyar tenger téli éjszakái

Ladányi Tamás | Ladányi Tamás | 2016.03.21. |
A magyar tenger téli éjszakái
„A mindig szép Balaton” végtelen változatosságát kívánjuk az alábbi képriporttal érzékeltetni. Tavunk a jeges, havas, ködös hónapokban a csillagokkal és égitestekkel együtt, egyik sajátos arcát mutatta.
„Ragyogó holdvilág ömlött végig a hófoltos jégmezőn, a csillagok szinte sziporkáztak, s a végtelen nyugalmat és csendet csak a jég hatalmas durranásai szakították meg.” – olvashatjuk Cholnoky Jenő festői leírását (Balatoni Szemle, 1942. december), miután sátrából az éj folyamán kimászva rácsodálkozott a földöntúli látványra. A jeles, veszprémi illetőségű geográfus mondatai ötlöttek fel bennem, miután januárban az alsóörsi móló zord környezetében fényképeztem. Égi kísérőnk szinte nappali fénye szomszédságában az időszak konstellációi mutatták magukat, a Nagy Téli Háromszög, az Orion és az Ikrek csillagaival.
 
Képaláírás: A Balaton jegén a fotográfus állt modellt a képnek az éjszakában
 
 
Presztízs MagazinA hízó jég után az olvadás folyamán keletkezett formációk, turolások, rianások, nyílt vízsávok, jégtorlaszok is nagyszerű látványt nyújtanak, amelyek főleg a déli parton alakulhatnak ki. Ebben az évben Balatonaligán éltem át ez az időszakot; szerencsére, nem teljesen egyedül! A naplemente fényei néhány helybélit is a partra csábítottak, akik telefonjuk érzékelőjén keresztül igyekeztek a pillanatot örökre foglyul ejteni.
 
Képaláírás: A naplemente fényeinek megörökítése közben egy jégtorlasz hátán
 
 
Presztízs MagazinTélvíz idején a Kárpát-medencében gyakran hidegpárna ül meg, amelyből csak a hegycsúcsok magasodnak ki. A Szent György-hegyről személve a felhőtenger fölé a Badacsony és a Gulács emelkedett, miközben az Orion kelésében és a lentről beszűrődő települések fényében gyönyörködhettünk.
 
Képaláírás: A Tapolcai-medence tanúhegyei a ködpárna fölé emelkednek
 
 
 
Presztízs MagazinNapjainkra már nyugdíjba vonultak, de 2011 februárjában még üzemeltette a NASA az űrsiklókat, melyek átvonulását szabad szemmel is meg lehetett figyelni. Az archív felvételen a Discovery ívét láthatjuk, amint áthalad a bizarr jégformációkkal díszített fonyódi látóhatár felett. A hosszú expozíciós időt összegző sorozatfelvételen, a Föld forgása miatt, a csillagok rövid íveket írtak le.
 
Képaláírás: A Discovery űrrepülőgép íve Fonyód jégvilága felett
 
Még nincs értékelve