Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Mi lesz veled, Antarktiszi jég?

Összeállította: B.P. | Wikimedia/NASA | 2020.01.21. |
Antarktisz
Mi lesz veled, Antarktiszi jég?
Az Antarktisz egyik legnagyobb gleccsere a tengerek szintjének legalább 1,6 méteres emelkedését okozhatja, amennyiben teljesen megolvad. Nyugat-Antarktiszban a floridai méretű Thwaites-gleccser ugyanis gyorsabban veszít jeget ma, mint eddig bármikor. Egy tanulmányban a tudósok megállapították, hogy a gleccser várhatóan elér egy olyan visszafordíthatatlan pontot, mely által majd’ 150 év alatt az összes jégét elveszíti. Ha az egész gleccser megolvadna, legalább 1,5 méterrel növelné a tenger szintjét. Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a Thwaites-gleccser összeomlása az olvadás láncreakcióját indíthatja meg, ami további 8 méterrel emelné a tenger szintjét.
Az egész antarktiszi jégtakaró ma közel hatszor gyorsabban olvad, mint 40 éve, ráadásul az elmúlt évtizedben ez a szám évente átlagosan 252 milliárd tonnára nőtt. Az elmúlt hat évben az öt antarktiszi gleccser jégolvadása megduplázódott. Ez teszi a Thwaites-gleccsert úgynevezett olvadási időbombává.
A tudósok azt fejtegették, hogy a gleccserek jelentik a legnagyobb kockázatot a tenger szintjének emelkedésére, és ez valószínűleg visszafordíthatatlan folyamat lesz.
Alex Robel, egy tanulmány szerzője hozzátette, ha a gleccser áthalad a Rubiconon, semmi sem akadályozhatja meg a jégolvadást – még akkor sem, ha a Föld hőmérséklet-emelkedése netán megállna.
Még nincs értékelve