Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Öregebb a Hold, mint gondolnánk

Szilvási-Kassai Eszter | NASA | 2017.04.27. |
Hold, NASA
Öregebb a Hold, mint gondolnánk
Az amerikai tudósok ismét megvizsgálták az Apollo 1971-es Holdra szállásakor gyűjtött mintákat, ezek alapján pedig arra a következtetésre jutottak, hogy égi kísérőnk az eddig becsültnél jóval öregebb, nagyjából 4,51 milliárd éves.
A kutatócsoport tagjai az Apollo által gyűjtött talaj- és kőzetminták vizsgálata során különösen nagy figyelmet szenteltek a cikron ásványdarabokra. Ezek korát próbálták meghatározni az úgynevezett radioaktív izotópok bomlási idejének figyelembevételével. A nagyjából homokszemnyi méretű darabok analizálásával az a megállapítás született, hogy a Föld kísérője a Naprendszer születése utáni 60 millió éven belül jött létre. Mivel a Naprendszer a tudósok szerint mintegy 4,6 milliárd évvel ezelőtt alakult ki, a Hold keletkezését is erre az időszakra datálják.
A kutatás vezetője amerikai lapoknak nyilatkozva kijelentette: a Hold a nagyjából 4,54 milliárd éves Földről leszakadt törmelékből jöhetett létre. Hozzátette, a közeljövőben további minták elemzése fog megkezdődni, ugyanakkor nem gondolja azt, hogy ezek eredményei jelentősen megváltoztatják mostani becslésüket.
Mint ismert, Az Apollo 14 űrhajósai, Alan Shepard és Edgar Mitchell Holdra szállásukkor több mint 41 kilogramm kőzetet gyűjtöttek a Fra Mauro nevű fennsíkon. Az asztronauták két alkalommal tettek holdsétát, és összesen kilenc órát töltöttek az égitest felszínén.
Átlag: 5