Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Pilóta nélkül – hírszerzés, felderítés, megfigyelés

Benkő Péter összeállítása | Pixabay | 2021.01.25. |
drón
Pilóta nélkül – hírszerzés, felderítés, megfigyelés
Felszállástól a visszatérésig – emberi beavatkozás nélkül, pontosan teljesítette küldetését egy „földkerülő” amerikai katonai drón. Mégsem teljesen humán interakció-mentesen zajlott a dolog, hiszen a gépet figyelték, készen állva a beavatkozásra meghibásodáskor vagy előre nem látható helyzetben. Hasonló tesztek a világ számos országában zajlanak.
Az az elv, miszerint a fejlett autonóm rendszerek és a mesterséges intelligencia révén bővíteni lehet a légierő operatív hatókörét, egyre inkább valóság más katonai területeken is. Az önvezető gépek minden feladatra képesek, amelyek a terhelés nagy részét leveszik a pilóták válláról, legyen szó mérnöki, biztonsági, karbantartási műveletekről. A harcászati szakembereknek azt kell meghatározni, hogy ez az új helyzet miként befolyásolja az ember irányította repülőgépek szerepét, felelősségét, hatáskörét. Hozzáértők szerint a távvezérelt repülőgépek terve sokkal hamarabb megvalósulhat, mint az automatizáció más aspektusai.
A jövő katonai drónja pedig éles (harci) helyzetben is földet érhet, ahol kell, leszáll, hiszen térképeket tárol a kifutópályákról, ahol manőverezhet. Ez rövid távon valósággá válhat.
De nemcsak drónokról van szó: az automatizálás és az AI lendületet ad az elemzőknek, akik adatigényes információkat gyűjtenek orvosi vagy adminisztratív szakembereknek, akik rengeteg nyilvántartást vezetnek, a karbantartó repülők pedig szimulálják az alkatrész-behelyezést, mielőtt a javítást elvégzik, sőt egyszer majd lopakodó vadászrepülőgépek szállnak egymás mellett biztonsági drónokkal – ez viszont még a távolabbi jövő.
Még nincs értékelve