Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Robotkéz forgatta Rubik-kocka

Összeállította: B. P. | Pexels | 2020.03.23. |
Rubik-kocka
Robotkéz forgatta Rubik-kocka
Egy különleges robot egyedileg képes kirakni a Rubik-kockát! Az OpenAI rendszere számítógépes szimulációt használt, hogy megtanítsa a robot „kezét” a kocka kirakására, olyan rutinokon keresztülfuttatva, amelyek egyetlen embernek nagyjából tízezer évet vennének igénybe. Ezzel bebizonyították, hogy a robotika mennyire előrehaladt, ugyanakkor a szakértők szerint van még mit fejleszteni.
A kísérletsorozat elején a kirakási idő általában körülbelül négy percbe telt. A fejlesztéseket a gépi tanulás és a robotika együttes alkalmazásával oldották meg a kutatók, s egy későbbi teszten a gép mindössze 0,38 másodperc (!) alatt a helyükre illesztette a kockákat.
Ami az OpenAI erőfeszítéseit illeti, azok nem kimondottan a Rubik-kocka kezelését célozzák, mert ez csupán egy jó eszköz a fejlesztésekhez: a fő cél egy olyan többcélú robot, mely az emberi kéz által használt tárgyakat megfelelően és pontosan kezeli.
– Hagyományos robotkézzel rendkívül nehéz forgatni a Rubik-kockát – mondta Matthias Plappert, az OpenAI robotika csapatvezetője –, mert igen pontosan kell irányítani az „ujjakat”, s nagyon hosszú ideig, anélkül, hogy összezavarodna a mechanika.
A technikát automatikus domain randomizálásnak (ADR) nevezték el, a kutatócsoport szerint a robot következetesen megfelelt „ügyességével”, képes kezelni a környezet olyan változásait, amelyek meghaladják azt, amit a számítógép a mai korban szimulálni képes.
Még nincs értékelve