Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Robotokat tesztelnek a jégsaláta-betakarításban

Összeállította: B.P. | Pxhere | 2019.12.12. |
robot
Robotokat tesztelnek a jégsaláta-betakarításban
A fejlesztők szerint a zöldségszedő robotok sikeresen kiállták a próbákat a szántóföldi jégsaláta szedésénél. A Cambridge-i Egyetem "Vegebot" -ját eleve úgy tervezték, hogy felismerje és szedje le a jégsalátákat – laboratóriumi környezetben. A sikeres tesztek után kell még némi idő, mielőtt a robot helyettesíti az élő munkaerőt, mivel a prototípus még nincs olyan gyors és hatékony, mint egy emberi munkás, késsel a kezében.
Az olyan terményeket, mint a burgonya és a búza, évtizedek óta mechanikusan betakarítják, de a jégsaláta „szüretelése” bonyolultabb, ezért nem automatizálták. A növényt jellege, eltérő méretei miatt sokkal nehezebb észrevenni, kiválasztani, mivel viszonylag laposak, ráadásul könnyebben sérülnek.
– Ha a jégsalátánál el tudjuk végezni a robotgyűjtő munkát, akkor még sok egyéb növénnyel dolgozhatunk – mondta Simon Birrell a Cambridge-i Mérnöki Tanszékéről.
A Vegebot két fő részből áll, egy számítógépes érzékelőkből, ami kamerákat használ, és egy vágórendszerből. Az ember számára az egész folyamat néhány másodpercet vesz igénybe, de ez nagyon nehéz feladat egy robotnak. Ennek ellenére a kutatók kifejlesztették a gépet a különböző méretű saláták felismerésére.
Jelenleg minden terményt emberek gyűjtenek, és az éretlen zöldségeket vagy gyümölcsöket eldobják. Egy robot csak az éretteket szedi fel, és mivel éjjel-nappal képes dolgozni, ugyanazon a területen többször is áthaladhat, így a fennmaradó zöldségeket is észlelheti és begyűjtheti.
A robotok előtt tehát sok, és egyre több lehetőség van az agrártechnikában.
Még nincs értékelve