Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A Föld mását keresik kínai csillagászok

forrás: mti | 2012.08.28. |
A Föld mását keresik kínai csillagászok
Kínai csillagászok lankadatlan figyelemmel kutatják egy, a Földhöz hasonló bolygó esetleges felbukkanását a világűrben antarktiszi műszereikkel, teleszkópjaikkal.

Bíznak benne, hogy egy Naprendszeren kívüli bolygó felfedezése, amelyen ott vannak az élet jelei és feltételei, egy napon majd igazolja erőfeszítéseiket.
    Megvan a valószínűsége, hogy az emberek a következő években találnak egy ilyen bolygót - idézi Vang Li-fant (Wang Lifan) az antarktiszi csillagászati központ igazgatóját a Hszinhua hírügynökség összeállításában.
    A szakember szerint ilyen bolygók minden valószínséggel léteznek több ezer fényévnyire tőlünk. Mint mondta a következő tavasszal nem kevesebb, mint tíz kutatót kívánnak arra az állomásra küldeni, ahová még az idei év elején a speciális AST3-1 teleszkópot telepítették. A megfigyelő helyet a Dome Arguson, a kontinens legmagasabb pontján alakították ki.
    A második AST3-at 2013-2014 fordulóján tervezik felállítani, míg a harmadikat a rákövetkező év ugyanazon időszakában. A szakemberek arra számítanak, hogy segítségükkel legkevesebb száz, a Naphoz hasonló csillagra bukkannak. A kínai kutatók ausztrál kollégáikkal kívánnak együttműködni a csillagok mozgásának és méretük megállapításának terén.
    A kínai csillagászok jelenleg egy műholdas telefonon keresztül kommunikálnak antarktiszi műszereikkel, ami igen korlátozott adatforgalmazást tesz lehetővé. Vang beszámolt arról, hogy a Déli-sarkvidéken egy szuperszámítógépes rendszer kiépítését is tervezik, amely a szakemberek segítségére lesz a hatalmas mennyiségű adat feldolgozásában és az eredmény műholdas továbbításában.
    A nem oly távoli tervek között szerepel egy obszervatórium felállítása is az Antarktiszon. Amennyiben az elképzelésre a döntéshozók igent mondanak és beépítik a 12. ötéves terv célkitűzései közé, 2020-ra már meg is kezdheti a működését. "Az Antarktisz a csillagászati megfigyelések legkiválóbb terepe" - hangoztatta Vang, kiemelve, hogy a talaj sík, a légkör átlátható és kicsi a légmozgás.
    "A Föld ikertestvérét az embereknek még nem sikerült meglelniük" - szögezte le a kínai kutató. Hozzátette, a világ csillagászai évek óta keresik a Földhöz hasonló bolygókat, ám a feladat továbbra sem tűnik könnyűnek lévén, hogy egy adott méretű, hőmérsékletű és légkörrel rendelkező bolygót kellene azonosítaniuk.
    Mint mondta a csillagok széles skáláját, különösen is a Naphoz hasonló, de annál kisebb, sötétebb csillagokat - köztük a törpecsillagokat - keresik, amelyeknek azután megvizsgálják a környezetét. A tudósok azonban még mindig "sötétben tapogatóznak". Lehetséges - vélik -, hogy van az életnek egy másik formája, amelyhez nem is szükségesek ugyanazok a környezeti feltételek, amelyekkel itt a Földön élünk.

Még nincs értékelve