Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A magyar diák pókerrobotja

Nagy Ákos | archív | 2014.10.04. |
pókerrobot
A magyar diák pókerrobotja
Egy gimnazista srác, aki megmutatta a világnak, mire képes az akaraterő és a kitartás, aki Debrecenből egészen Los Angelesig jutott. Ő Hegyesi Donát, akinek találmánya - a pókerező robot - az Amerikában megrendezett világbajnokságon 2. helyezést szerzett.

Donátról nem a hírekben hallottam először, mint sokan mások. Évente megrendezésre kerül ugyanis a Kárpát-medencében egy tudományos verseny, többek között tehetséges fiatal előadók számára. Mivel indulóként a pókerrel kapcsolatos témát választottam, szerettem volna minél több lenyűgöző dolgot beleszőni az előadásomba. A pókerrobot ígéretes választásnak tűnt, így felhívtam. Gyorsan rájöttünk, hogy egyazon verseny döntőjében fogunk találkozni és mindketten a póker miatt…

Presztízs Magazin

•    Számomra inkább a robot szó ismeretlen, a póker már régóta a barátom. A te szótáradba mikor került be a robot kifejezés?
Kiskoromtól kezdve kifejezetten érdeklődöm a műszaki dolgok iránt. Szüleim elmondása szerint 3-4 évesen rendszeresen aludtam csavarhúzóval, kombinált fogóval és egyéb szerszámokkal. Féltettek is emiatt. Mondhatni a Discovery Channel adásain nőttem fel, így egész fiatalon ismerté váltak számomra a robot, robotika kifejezések.
•    Akkor valószínűleg már általános iskolában is jobban vártad a matekot, mint a testnevelést. Mert én kifejezetten csak a focit szerettem, minden hétfőn…
Általános iskolában sokat szenvedtem a diszlexiától, talán e miatt más tantárgyból sem voltam kiemelkedően jó. Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy néha volt egy-két szép gondolatom, feladatmegoldásom matekon, de ezzel együtt sem voltam a legjobb tanuló.
•    Sok hozzád hasonló embert megfogott már a robotika, de hogyan kapcsolódott ehhez a népszerű és összetett kártyajáték?
A programozással és az elektronikával 14-15 éves koromban kezdtem el foglalkozni. Akkoriban nagyon inspiráltak azok a filmek, amiben programoztak, feltörtek rendszereket és sikeresen átvették az irányítást a gonosz robotok felett. Ha kikapcsolódásra vágytam, inkább a Terminátort néztem, mint a Harry Pottert. A pókeres „karrierem” is körülbelül ekkor kezdődött. A barátaim mutatták meg nekem ezt a kártyajátékot, természetesen valami jó kis robotos film mellett. Első pillanattól magával ragadott, és éreztem, ez többről szól, mint a szerencséről. Nyilvánvalóvá vált, hogy egy kis tanulással még ügyesebben tudok majd játszani. Két évnek kellett eltelnie, amíg megszületett bennem a gondolat: - Mért ne építhetnék egy pókerező robotot? - összekapcsolva két hobbimat, valamint a kellemest a hasznossal…

Presztízs Magazin

•    Sajnos fizikából sem voltam osztályelső, így elég nehéz lesz elmagyaráznod a működési elvét.  
A robot „testét” egy pókerasztal képezi, középen egy robotkarral, amivel az képes megfogni a zsetonokat, és egy másik pozícióba letenni. Például tud: dobni, passzolni, megadni és emelni, úgy, mint egy hús-vér játékos. A másik fontos rész a két kamera, gyakorlatilag ez a robot szeme. Az egyik felismeri a kapott lapokat, a másik pedig a játékos lépéseit figyeli. A robotkar és a kamerák egy linux alapú kisméretű számítógépbe futnak. Az ezekhez szükséges vezérlést, képfelismerést kellett először leprogramoznom, ezek után térhettem át a pókeralgoritmus írásra. Első prototípusomnál a saját játékomat próbáltam modellezni. Ez sikerült is, de egy apró gond mégis akadt: túlságosan könnyen ki tudtam ismerni a robotot, ezért nem jelentett gondot a legyőzése. Folytattam tehát a fejlesztéseket és mostanra sikerült egy olyan rendszert összehoznom a konzulensemmel Nyírcsák Miklóssal, hogy már magam sem tudom kiszámítani a robot lépéseit. Ez a típus ugyanis lementi az összes játszott leosztást és a kapott adatok felhasználásával képes módosítani saját stratégiáját.
•    Ezt szerintem nem is lehetett volna jobban elmagyarázni.
Azért még belementem volna a részletekbe… (nevet)
•    A részletek gondolom az összetett dolgok, amikben sok a buktató. Kihez fordultál, ha elakadtál?
A már említett konzulensem, Nyírcsák Miklós segített a legtöbbet.
Ő fejlesztőmérnökként egy saját céget hozott létre és különböző elektronikai, informatikai és irányítástechnikai rendszereket épít. Rengeteg ismerettel, tapasztalattal rendelkezik, bármilyen felmerült problémára megoldást talált.

Presztízs Magazin

•    Mit gondolsz arról, ha most valaki a cikket látva kedvet kap egy zsírozó- vagy römigép megépítéséhez, a nyomdokaidba léphet?
Természetesen, sőt szívesen segítek neki a megvalósításban!
•    Szerencsére a média már nemcsak bűnügyeket és politikai csatározásokat közvetít, így sok ember szerezett tudomást rólad is. Második helyezett lettél egy amerikai tudományos versenyen.
Igen, májusban volt a világbajnokság. Egy fantasztikus hetet töltöttem Los Angelesben. Közel 1800 tehetséges fiatallal versenyeztem, akik több mint 70 országból érkeztek. Érdekes volt velük találkozni és beszélgetni, hiszen mindegyikünknek ugyanaz az érdeklődési körünk.
•    Azóta éjjel nappal csöng a telefon?
A verseny utáni két hétben elég sűrűn kerestek. A végén már kezdtem besokallni a hirtelen támadt hírnévtől. Mostanában kevesebb a megkeresés, viszont így jobban értékelem azokat.
•    Úgy tudom, hogy a debreceni származású és ma már nemzetközileg ismert pókerjátékos, Koroknai András, „Kori” is játszott a géped ellen.
Igen, így történt. Sok nyomozás után bukkantam rá egy elérhetőségére, de azon nem jelentkezett. Már le is mondtam a dologról, mikor egy nap megszólalt a telefonom: „- Szia, Koroknai András vagyok, hallom van egy pókerező robotod”. Mondanom sem kell, ugráltam örömömben. Rövidesen Kori eljött hozzám, hogy élőben játsszon a robot ellen.
•    Szerinted a találmány segítség a kezdőknek, vagy inkább edzés egy profinak?
Mind a két csoport számára hasznos lehet, hiszen a robot az előző leosztások alapján változtatja játékstílusát az adott ellenfélhez. Így egy profi is megizzadhat vele szemben, de egy amatőr játékos is sokat tanulhat rövid idő alatt.

Presztízs Magazin

•    A jövőben beindul a „Hegyesi Művek”, munkásokat foglalkoztatsz, hogy futószalagon gyártsák a robotodat?
Az eddigi visszajelzések alapján nem ez a gép lesz az, amit forgalomba hozok. Bár el tudom képzelni a tömeggyártást, de szerintem ez csak kevés ember örömét szolgálná.
•    Én mindenesetre rendelnék! Mik a terveid a jövőre nézve?
Nemrég tudtam meg, hogy sikeres felvételt nyertem a Budapesti Műszaki Egyetem Mechatronikai mérnöki szakára. Egyébként az üzleti világ is egyre jobban érdekel, így elképzelhető, hogy nem is műszaki dolgokkal fogok foglalkozni a jövőben.
•    Ha a pályán maradsz, tudnád-e kamatoztatni a tudásodat olyan területeken, mint például az orvostudomány, vagy a szociális segítségnyújtás?
Manapság akármelyik területét vizsgáljuk az életnek vagy a tudománynak, elképzelhetetlen az, hogy ne legyenek számítógépek és más elektronikai eszközök. Az operációk során például egyre több a robotot a nagyfokú pontosság miatt. Remélem, egyszer nekem is lesz majd egy olyan fejlesztésem, ami közvetlenül segíthet az embereken!
•    Neked ez a robot jelenti a megvalósult álmot?
Az biztos, hogy az amerikai világbajnokságon szerzett 2. helyezésem az eddigi legszebb élményem, viszont szeretnék feljebb lépni és még komolyabb eredményeket elérni.
•    Mit üzensz azoknak, akik az életükben egy hasonlóan fontos dolgot szeretnének elérni?
Elszántság és kitartás! - ez a legfontosabb és egyben legnehezebb dolog. Ha ez a kettő megvan valakiben, akkor biztosan sikeres lehet.

Átlag: 5