Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A Proton rakéta kiköszörülte az orosz űriparon esett csorbát

forrás: mti | 2012.10.15. |
A Proton rakéta kiköszörülte az orosz űriparon esett csorbát
Az augusztusi kudarcot követően az orosz Proton hordozórakéta vasárnap kiköszörülte az orosz űriparon esett csorbát, miután sikerrel juttatott Föld körüli pályájára egy amerikai műholdat.

A Proton-M az Intelsat 23 távközlési műholddal moszkvai idő szerint 12 óra 37 perckor startolt a kazahsztáni Bajkonurról. Kilenc és fél órával később a Briz-M gyorsító fokozat a tervezett pályára juttatva a műholdat, levált arról.
    A Proton űrrakétát idén már a nyolcadik alkalommal lőtték fel. A rakétatípus - elkészülte óta - a 380. alkalommal startolt el a Földről.
    Az Intelsat 23 egy több mint 2 és fél tonnás indítási súlyú, úgynevezett hibrid kommunikációs műhold, amelynek hatóköre kiterjed majd Észak-és Dél-Amerikára, a Karib-tenger térségére, Nyugat-Európára, Afrikára és néhány csendes-óceáni, illetve atlanti-óceáni szigetre is. Működését 15 évre tervezik.
    Augusztus hatodikán nem sikerült a Föld körüli célpályára állítani egy orosz és egy indonéz műholdat az orosz Proton-M típusú hordozórakétával. Emiatt a műholdakat nem lehet rendeltetésüknek megfelelően használni. A fiaskó után nem sokkal Vlagyimir Nyesztyerov, a Hrunyicsev űrrakéta tervező és gyártó tudományos központ vezetője lemondott posztjáról.
    Vlagyimir Popovkin, a Roszkozmosz vezetője augusztus közepén elismerte, hogy a sikertelen fellövést a gyorsító fokozat hibája okozta, ugyanis eltömődött benne az üzemanyag-vezeték. Az orosz űrkutatási hivatal ezért ellenőrzésre visszarendelte az összes Briz-M gyorsító egységet.

Még nincs értékelve