Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A szakkarai Szerapeumot és egy ősi masztabasírt nyitottak meg Egyiptomban

forrás: mti | 2012.09.25. |
Egyiptom, Szakkara, úzeum
A szakkarai Szerapeumot és egy ősi masztabasírt nyitottak meg Egyiptomban
A Szerapeumot, az Ápisz-bikák végső nyughelyét, valamint egy masztabasírt nyitottak meg a látogatók előtt a Kairótól 20 kilométerre délre fekvő szakkarai nekropoliszban.

A Szerapeumot Kr.e. 1400 táján hozták létre Szakkarában, itt temették el a mumifikált Ápisz-bikákat, 1851-ben tárta fel Auguste Mariette francia régész és egyiptológus. Az Ápisz-bikák végső nyughelyét 2001-ben zárták be vízbeszivárgás és földmozgások miatt, a restaurálásra 12 millió egyiptomi fontot (432 millió forintot) költöttek.  A projekt keretében megerősítették a falakat, modernizálták a világítást, a szellőző és a biztonsági rendszert - olvasható a  The Daily Telegraph online kiadásában és az Al Arabiya News honlapon.
    A látogatók végigjárhatják a hatalmas földalatti galériákat, ahol 30 sír található, valamint sztélék, amelyek feliratai elárulják, hogy mely uralkodók alatt éltek a szent bikák. A sírköveket a restaurálás során fémrudakkal erősítették meg.
    A szakkarai nekropolisz "Sírok utcájában" megnyitották a látogatók előtt Ahethotep vezír és fia, Ptahhotep masztabáját. A vezír és fia az V. dinasztia (Kr.e. 2498-2345) uralkodásának vége felé, Dzsedkaré (Kr.e. 1414-2375) és Unisz (2375 - 2345) fáraók uralkodása alatt élt.
    A bika képében ábrázolt Ápisz Ozirisz élő jelképe, termékenységisten volt az ókori Egyiptomban.

Még nincs értékelve