Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A világ legnagyobb fényképezőgépe pásztázza az eget

Tancsa Ágnes | 2010.06.18. |
A világ legnagyobb fényképezőgépe pásztázza az eget
Hawaii egyik szigetén, Maui-n, a 3 ezer méteres Haleakala vulkán tetején lévő obszervatóriumban működik a világ legnagyobb fényképezőgépe, a Pan-STARRS rendszer. A Panoramaic Survey Telescope and Rapid Response System, azaz a „körpanorámás” égboltfelmérő távcső és gyorsreagálású rendszer elsődleges célja elsődlegesen olyan aszteroidák felfedezése, amelyek túl közel kerülnek a Földhöz, potenciális veszélyt jelentve bolygónkra.

A most felállított 1,8 méter átmérőjű távcsövet a Hawaii Egyetem csillagászai és mérnökei tervezték és építették meg az USA légierejének támogatásával. A távcső felállítása az első lépése a projektnek, a későbbiekben PS4-program keretében négy ugyanilyen, párhuzamosított távcsőből álló rendszert hoznak majd létre, amelynek fénygyűjtő képessége egy 3,6 méteres távcsőének felel majd meg. A mostani, PS1 tudományos konzorciumnak a Hawaii Egyetem, az Egyesült Államok, Németország, Nagy-Britannia és Taiwan kilenc másik intézménye a tagja.

A rendszer 1400 megapixeles digitális fényképezőgépből áll, és egy felvételen az égbolt 36 teleholdnyi területét lefedő részét képes befogni. A távcső fél percenként készít egy-egy felvételt.
Még nincs értékelve