Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Agresszívvé válnak a lazacok az algaméregtől

forrás: mti | 2012.07.08. |
Agresszívvé válnak a lazacok az algaméregtől
Gyakrabban válnak agresszívvá azok a lazacok, amelyek bizonyos algák által termelt mérgekkel érintkeznek, sőt úszásuk is eltér a normálistól: elvesztik egyensúlyérzéküket vagy céltalanul bolyonganak - derítette ki egy norvég kutató. Az algamérgek az emberre is káros hatással lehetnek, például ha olyan kagylót fogyasztunk, amelyben felgyűltek.

Marit Bakke, a Norvégiai Állatorvosi Egyetem kutatója három biológiai idegméreg hatását vizsgálta: a saxitoxinét, a brevetoxinét és a domoinsavét. Ezeket különböző koncentrációkban adta az egyes akváriumok vizéhez, vagy közvetlenül befecskendezte a halakba - írja a Die Welt című német lap internetes kiadása.
    A saxitoxin vagy domoinsav alkalmazásakor a halak gyakrabban reagáltak agresszívan egy fajtárs akváriumba helyezésére, mint korábban. A teljes bizonyosság érdekében azonban további kutatásokra van szükség - írta Bakke a jelentésében.
    Mindhárom méreg az úszást befolyásolta negatívan. A saxitoxin az egyensúlyérzékre volt hatással, a halak magasabb légzésfrekvenciával az akvárium fenekén feküdtek. A domoinsav fokozta aktivitásukat, a halak fordított irányban úsztak, időnként kanyarokat tettek meg, szájukat tágra nyitották. A brevetoxin az úszást csak mérsékelten befolyásolta, például csökkentette az aktivitást.
    A saxitoxint a planktonban előforduló algák termelik. Mivel a kagylók a planktonnal táplálkoznak, a méreg felgyűlhet a szervezetükben, és így az emberhez is eljuthat. Jellemző tünetek a rosszullét, hányás és hasmenés, érzékelési zavarok és légzésbénulás. Bakke szerint világszerte évente 2000 esetet jegyeznek fel, és az érintettek 15 százaléka meghal.
    A brevetoxint szintén algák állítják elő. Amennyiben túlzottan elszaporodnak az algák, és vöröses szőnyegeket képeznek, tömeges halpusztulás lehet a következménye. A táplálékláncon keresztül - kagylók, halak, rákok - ezek a mérgek is eljutnak az emberhez, jellemzően a nyálkahártyák és a légutak irritációját okozzák.
    A domoinsavmérgezés jellemző tünetei a hányás és hasmenés, de zavartság, emlékezetkiesés és görcsök is jelentkezhetnek. A toxin szennyezett kagylókkal juthat az emberi szervezetbe, bizonyos tengeri vörösmoszatok és kovamoszatok termelik.
    Az eddig ismert algafajok mintegy egyötöde képes káros algavirágzást előidézni, míg csupán egy-két százalékuk termel toxinokat - írta Bakke. Leginkább a halfarmok állatait veszélyeztetik, mivel azok nem tudnak elúszni a mérgek elől. Többször fordult már elő algatoxin okozta tömeges pusztulás ezekben a létesítményekben.

Még nincs értékelve