Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Az érzelmes, tanítható európai robot

Tancsa Ágnes | aldebaran-robotics.com | 2010.08.14. |
Nao, robot, tudomány
Az érzelmes, tanítható európai robot
A Hertfordshire Egyetem kutatója, Lola Cañamero által vezetett csoport kifejlesztett egy érzelmek megjelenítésére önállóan képes robotot. A robot képes testbeszéddel megjeleníteni egy néhány éves gyerek érzelmi képességeit, képes kötődést kialakítani a vele szemben kedves emberekkel.
Minél többet foglalkozik a robottal egy adott személy, annál biztosabban képes a gép felismerni, mikor milyen külső jelekkel jelezzen vissza annak.
A gép építésénél a fejlesztőknek az volt a célkitűzése, hogy az emberi élet első éveit modellezzék. A robot nonverbális jelzőingerekre építve, testtartásokkal, mozdulatokkal, gesztusokkal kommunikál.
 
Videokamerával érzékeli a hozzá közel kerülőket, szenzorokkal pedig az érintéseket. A robot áramköreit, amikben az információ áramlik, az emberi agy neuronhálózatának az elvén építették. Ennek köszönhetően képes emlékezni arcokra, már megtörtént interakciókra.
 
A fejlesztők létrehoztak egy olyan programot a robot számára, ami képessé teszi a gépet a jó és rossz közti különbségtételre. Ez alapján fejez ki a robot szomorúságot, vagy boldogságot. Egy másik program felel a mozdulatokért. Ezeket is előre beprogramozták, de Nao, mert így hívják a gépet, dönti el, mikor, melyik érzelem kifejezőeszközeit használja.
 
A fejlesztők szerint ez a fejlesztés egy komoly lépés a jövő felé, amikor a robotok emberek segítőtársaiként fognak szerepelni. Az ézelmek kifejezésével és olvasási lehetőségével könnyebben beilleszthetőek majd a gépek az életünkbe.
 
A robotot egyébként az Európai Bizottság megbízásából, a Feeling Growing ( érzelem kinevelő) program keretében fejlesztették.
Még nincs értékelve