Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Csökken a diákok és az iskolák száma, de egyre több a tanár Lengyelországban

forrás: mti | 2012.02.24. |
iskola, oktatás, Varsó
Csökken a diákok és az iskolák száma, de egyre több a tanár Lengyelországban
Kevesebb a diák és az iskola, mégis egyre több a tanár Lengyelországban, ahol az utóbbi öt évben 1 millióval csökkent a tanulók száma, 3000 oktatási intézményt zártak be, de 11 ezer új állást létesítettek pedagógusok számára - írta pénteki számában a Dziennik Gazeta Prawna című gazdasági-közéleti napilap.

Az iskolákat üzemeltető önkormányzatok félnek ujjat húzni a tanárokkal, mert erős érdekvédelemmel rendelkeznek, és jogaikat külön jogszabály rögzíti.
    A tanároknak nem kell tartaniuk a jövőtől, s ezt adatok is bizonyítják. Évente átlagosan 70 ezer pedagógus diplomázik, ennek ellenére nem ők vezetik a munkanélküliségi statisztikákat. A krakkói vajdasági munkaerő hivatal adatai szerint a helyi állástalanok alig 1,9 százaléka tanár.
    Józef Chudy, a közép-lengyelországi Klodawa polgármestere azt hangsúlyozza, hogy város diákjainak száma 18 év alatt 2,3 ezerről csaknem a felére csökkent, míg ugyanebben az időszakban 17 százalékkal nőtt a pedagógusoké. "A tanári állások fenntartása miatt az önkormányzatnak minden idei beruházásról le kellett mondania" - panaszolta a lapnak.
    Más városokban a bezárt óvodák alkalmazottai számára magánóvodák létrehozását támogató külön pályázatokat indítanak az önkormányzatok, mert tartanak a tanároktól, akik elbocsátásukért fizetésük kilencszeresét is követelhetik.
    A lap szerint a 38 milliós Lengyelországban jelenleg 668 ezer tanár tanít. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 2010. évi adatai azt mutatják, hogy egy tanárra 10,5 tanuló jutott Lengyelországban, míg az OECD-átlag 16,4 volt.

Még nincs értékelve