Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Egyedülálló hazai fejlesztés a nukleáris technológiában

Külföldi piacra is nyithatnak a környezeti hatásvizsgálati iparban

Lackó Kornél | Fotomi | 2011.08.02. |
Egyedülálló hazai fejlesztés a nukleáris technológiában
A fukushimai atomerőmű katasztrófáját követően a radioaktív anyagok szivárgásának ténye világszerte aggodalmat keltett sok emberben. Miután egyes híradások szerint hazánkba is eljutott a japán radioaktív szennyezés egy része, elhatároztuk utánajárunk, mennyi ennek a valóságalapja és vajon tényleg veszélyben vagyunk-e? Cikkünk készítése kapcsán olyan világszínvonalú fejlesztésekre épült műszerekkel találkoztunk, melyek segítségével a régióban egyedülálló méréseket hajthatnak végre. A berendezéseknek elsősorban a nukleáris ipar és a régészet szakemberei örülhetnek.

A megengedett határérték alatt 

Hogy kérdéseinkre választ kapjunk, az tűnt a legmegfelelőbbnek, ha felkeressük a nukleáris létesítmények környezeti hatásvizsgálataira szakosodott debreceni Isotoptech Zrt. munkatársait. A cég szakemberei elmondták, olyan kifinomult méréstechnika áll rendelkezésükre, mely lehetővé teszi a japán atomkatasztrófa hazai hatásainak felmérését. Az országos mérési hálózaton belül az Isotoptech Zrt. az elsők között mutatta ki a Japánból Magyarországra érkezett radioaktív izotópokat! Egyrészt mintát vettek az esővízből, majd megmérték annak gamma-sugárzását. Ennek segítségével a fotonok energiájából tudtak következtetni arra, hogy milyen anyagok vannak a mintában. A levegő vizsgálatához több alkalommal áramoltattak át 15 és 1200 m3 közötti mennyiségű levegőt egy üvegszálból, műszálból és papírból álló szűrőn, majd a szűrő gamma-sugárzását mérték. A debreceni mérések adatait az országos mérőhálózat eredményeivel együtt megtalálhatjuk az Országos
Atomenergia Hivatal honlapján (www.oah.hu, a híreken belül, az aktivitás-koncentráció mérési eredmények Magyarországon.) Innen megtudhatjuk, hogy a fukusimai katasztrófa következtében Magyarországra eljutott radioaktív izotópok aktivitás-koncentrációja mára már jelentősen csökkent. A katasztrófa után volt ugyan néhány hét, amikor az ország több helyén kimutatási határ fölötti mennyiségű jód-131, cézium-134 és cézium-137 volt mérhető, de mindvégig igaz maradt, hogy „a környezetben előforduló radioaktív anyagok lakosságra, illetve környezetre gyakorolt hatása elhanyagolható volt, az semmi féle kockázattal nem járt”.
Kijelenthetjük hogy a Magyarországra eljutott szennyező anyag mennyisége a szigorú hazai szabályozás mellett is messze alatta maradt a megengedhető határértékeknek, és jelenlegi tudásunk szerint nem veszélyezteti a környezetet. A szennyező anyagok ilyen mértékű jelenlétének mérése a cég modern berendezéseinek segítségével lehetséges, hiszen a szokásos hátteret rendkívül csekély mértékben meghaladó aktivitás-koncentrációt is kimutatják. Ennek köszönhetően az esetleges szennyező anyagok jelenlétét számos esetben már jóval azelőtt érzékelni lehet, mielőtt annak mennyisége elérné a veszélyes szintet. Ez lehetővé teszi, hogy a szakemberek időben megtehessék a szükséges intézkedéseket. Így a cég által végzett nukleáris jellegű monitoring mérések lényegesen hozzájárulnak ahhoz, hogy egy esetleges veszélyes szennyezés kialakulását elkerüljük, vagy annak negatív hatásait lényegesen csökkentsük.
 
Amiből csak négy van a világon
 
Miután a cég munkatársai megnyugtattak minket, hogy a japán
Presztízs Magazin
történések következtében semmilyen veszélynek nem vagyunk kitéve, körbevezettek a létesítményben és megmutatták, hogy a jódizotóp mérésére alkalmas eszközökön túl milyen egyéb érdekes berendezésekkel dolgoznak. Ezek közül a legfrissebb és legkülönlegesebb az úgynevezett Accelerator Mass Spectrometer (AMS), vagyis Gyorsítós Tömegspektrométer, melynek beszerzésére és a berendezés működtetéséhez szükséges mintapreparáló laboratórium létrehozására az „Új Magyarország Fejlesztési Terv” keretében nyertek támogatást.
Az egymillió euróból megvásárolt speciális AMS berendezést az ETH Zürich Ionnyaláb Fizikai Laboratóriumában fejlesztették ki és gyártották le. Jelenleg a világon ez a legkisebb radiokarbon mérésre alkalmas cél-AMS, melyre az elnevezése is utal: MIni CArbon DAting System, azaz MICADAS. Radiokarbon kormeghatározásra alkalmas AMS berendezéssel rendelkező laboratóriumból mindösszesen 28 működik a világon, azonban olyan kompakt kialakítású berendezést, mint a hamarosan munkába álló MICADAS, a svájci prototípuson kívül csak az Egyesült Államokban és Németországban használnak. A debreceni Environ MICADAS lesz a világon a negyedik (pontosságát és felszereltségét tekintve a második), melynek segítségével magas színvonalú radiokarbon-méréseket végezhetnek!
A MICADAS gyári tesztelése májusban, Zürichben sikeresen befejeződött. A készülék nemrégiben megérkezett a cég felújított tömegspektrométer épületébe, ahol az összeszerelés után ismételt teszteket hajtottak végre, melyek a nyár folyamán befejeződnek. Ezt követően a berendezés olyan világszínvonalú környezetanalitikai, gyógyszeripari és régészeti radiokarbon-méréseket tesz lehetővé, melyek egyedülállóak a régióban.
A részben saját fejlesztésű mintapreparáló berendezéseknek köszönhetően bármely halmazállapotú anyag jól elemezhető. A most beüzemelt Environ MICADAS kiszolgálása céljából a korábban alkalmazott preparációs lehetőségeket továbbiakkal kellett bővíteni. A berendezést kifinomult, saját fejlesztésű grafitizáló és radiokarbon-preparációs berendezések szolgálják ki, ezek elhelyezésére az Isotoptech Zrt. egy 400 négyzetméteres laboratórium teljes körű felújítását végezte el.
 
Nagyobb pontosság a kormeghatározásban
 
Presztízs Magazin
A cég műszaki és tudományos tevékenysége, fejlesztései, számos alkalmazási területet lefednek. A fent említett AMS például kiválóan alkalmazható a régészeti és gyógyszeripari kutatásokban. Ez utóbbi keretében a Debrecenben rendelkezésre álló technika segítségével lehetőség van egyes hatóanyagok szervezeten belüli hatásmechanizmusának nyomon követésére. Az ilyen jellegű mérések nagy mennyiségű, kis méretű minta vizsgálatát igénylik. Ennek megfelelően a MICADAS-t olyan egységgel egészítették ki amellyel (a svájci prototípuson kívül) egyetlen AMS berendezés sem rendelkezik a világon. Az Isotoptech Zrt. kapacitása ezen a területen elérheti akár az évi tízezer darabot, amivel már a külföldi igényeket is ki tudják elégíteni. A cég képes vízbázisok védelmét szolgáló vizsgálatok elvégzésére, vagy a bioerőművek üzemanyag-felhasználásának ellenőrzésére annak tekintetében, hogy az adott üzem valóban nem használ fosszilis energiahordozót.
A technológia új távlatokat nyithat a régészet számára is, mivel a berendezés az eddigieknél jóval kevesebb mintamennyiséget felhasználva, rövidebb mérési idő mellett, hasonló pontosságú radiokarbon eredményt ad, mint a jelenlegi, a világon szintén egyedülálló gázproporcionális számláló rendszer. A radiokarbonos kormeghatározásnál a természetben előforduló C-14 izotópot használják a széntartalmú anyagok korának meghatározására, nagyjából 50 ezer évre visszamenően. Az eljárás során szerves anyag vizsgálata lehetséges, mivel az anyagcsere-folyamatok során a radiokarbon folyamatosan beépül és távozik az élőlényekből. Ennek oka, hogy a C-14 a Föld légkörében a kozmikus sugárzás hatására jön létre nitrogénből, majd oxidálódik szén-dioxiddá és a fotoszintézis során bejut a növényekbe, onnan pedig az állatokba. A biológiai felezési idő – mely alatt az élőlény szervezetébe jutott radioaktív szén mennyiségének a fele az anyagcsere-folyamatok során kiürül és újabbal pótlódik – néhány év. Ez rövid a radiokarbon 5736-éves felezési idejéhez képest, ezért a szárazföldi élőlényekben lévő szén fajlagos radioaktivitása folyamatosan követi az atmoszférikus szén fajlagos radiokarbon aktivitását. Az anyagcsere-folyamat megszűnte után további C-14 izotóp beépítésére nincs lehetőség, ezért a szerves anyag C-14 koncentrációja a felezési időnek megfelelően exponenciálisan csökken. Ismerve az anyagcsere folyamat alatt az élő anyag széntartalmának fajlagos radioaktivitását, majd az anyagcsere folyamat megszűnte után megmérve a jelenlegi aktivitást, a bomlási állandó ismeretében kiszámítható az életfolyamatok megszűnésének ideje, azaz a minta kora.
Átlag: 5