Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Interneten a holt-tengeri tekercsek

Interneten a holt-tengeri tekercsek
Néhány hónapon belül interneten is tanulmányozhatóvá válnak a holt-tengeri tekercsek első részei. Öt éven belül pedig az összes Izrael Múzeumban található papírusz és pergamen alapú ilyen emlék elérhető lesz. Hála a 2008-ban indult több ország kutatói által életre hívott projektnek.

A holt-tengeri tekercsek Krisztus előtt második és első századból származnak. Héber, görög, és arámi nyelven íródtak. 1947 tavaszán a Wadi Qumran kiszáradt medre felett két beduin pásztor egy barlangban viasszal lezárt agyagkorsóra bukkant. A korsóban pedig pergamen és papirusztekercsek voltak. A beduinok hazavitték a talált holmit. Aztán a tekercsek közül 7 darab egy régiségkereskedőhöz került. Innen indult a misztikus hajsza a tekercsek után. Vallási vezetők, tudósok, kincsvadászok kezdtek érdeklődni a tekercsek iránt. Bár még nem tudták mekkora jelentőséggel is bírnak.

1949-ben megtalálták azt a helyet, amit a beduinok is felfedeztek. Archeológusok és régészek 7 év alatt tíz barlangot találtak, amikben körülbelül 30ezer darabból álló könyvtárat fedeztek fel korsókba rejtve. A tekercsek egy nagy részének tartalmát még nem ismerjük. Nem publikáltak, nem voltak tanulmányozhatók. Egy része szintén izgalmas a kincsvadászok szemében, ugyanis leírják azt a 64 helyet is, amik kincseket, vagy szent tárgyakat rejtettek az egykori Izrael területén. Vannak írások, amik Eszter könyve kivételével az Ószövetség összes könyvét tartalmazzák. Vannak szentírásszövegek, zsoltárok, tanítások, apokrif iratok, amelyek kimaradtak a Bibliából, liturgiai anyagok, tanítások, szabályzatok, naptárak, horoszkópok is. Többségük feldolgozatlan.

Ezeket a kincseket érő iratokat egy ókori titkos társaság, az Esszénusok rejtették el. /Ők kizárólag az Ószövetség előírásai szerint éltek, nem fogadták el a papság hivatalos képviselőit. A jeruzsálemi papok és a római katonaság hatáskörén kívül eső hegyekben élő emberek voltak./
 
A tekercseket jelenleg Izraelben őrzik. A NASA a londoni Kings Collage, és a Haifai Egyetem 2008-ban létrehozott projektje keretén belül kerül most sor az első tekercsek interneten történő bemutatására. Ehhez a NASA által kifejlesztett különlegesen nagy felbontású scannelő berendezést hívják segítségül. A kutatók öt év múlva ígérik a teljes iratállomány közzétételét.
Átlag: 5