Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Ismét dobogós helyen a Pannon Egyetem több képzése

Benkő Péter | Benkő Péter | 2010.10.20. |
Ismét dobogós helyen a Pannon Egyetem több képzése
A Heti Válasz és a CEMI magyar egyetemek és főiskolák rangsorát tartalmazó 2010. évi felmérésében – több neves hazai felsőoktatási intézmény közül – a Pannon Egyetem gépészmérnöki, idegenforgalmi, informatikai és gazdasági képzése az értékelők több szempontja szerint is előkelő helyet foglal el. A gépészmérnöki képzés az összesített rangsorban a dobogós harmadik helyen áll. Az oktatás színvonalát jelentősen befolyásolja az egy tanárra jutó diákok száma – amely intézményünkben a legalacsonyabb – így e mutató tekintetében a legjobbnak bizonyult a Pannon Egyetem. A gépészmérnöki diplomát adó intézményekben 30 fő alatt marad az egy tanárra eső hallgatók száma, más képzések esetében ez a szám meghaladja a negyvenet. Az oktatói összetételt a tudományos fokozattal rendelkező oktatók arányával szokás jellemezni, mely mutató tekintetében szintén a Pannon Egyetem vezeti a rangsort.
A felmérés rangsortól függetlenül rávilágít arra is, hogy a magas színvonalú képzés önmagában nem elegendő, a munkaerőpiacon az számíthat előnyre, aki rendelkezik iparági tapasztalattal és magas szintű idegennyelv-tudással. Az idegenforgalmi képzés annak ellenére végezett a harmadik helyen az összesített értékelés során, hogy a vizsgált intézmények köre bővült a 2009 évihez képest. A Pannon Egyetem képzése javult a munkaerő-piaci közvetítők megítélése alapján, javulás volt tapasztalható az egy tanárra jutó hallgatók számában, illetve az oktatói összetételben. Figyelemre méltó az adott képzésre jelentkezők túljelentkezési mértéke – ebből a szempontból a Pannon Egyetem a legkeresettebb intézmények közé tartozik azok számára, akik idegenforgalmat kívánnak hallgatni. A foglalkoztatók pozitívan ítélik meg a képzések színvonalát és azok tendenciáit, de egyben felhívják a figyelmet arra, hogy mindazoknak, akik ezen a pályán szeretnének sikeres karriert építeni, rendelkezniük kell erős belső motivációval, nagy teherbírással és nagymértékű elkötelezettséggel.
Az informatikai képzések értékelési körébe tizenhét intézményt vontak be, melyek között a Pannon Egyetem a hatodik helyet foglalja el az összesített rangsorban. Az egyetem megítélése öt helyezést javult a korábbi évhez képest az egy tanárra jutó hallgatók számának tekintetében, így az oktatás színvonalát minősítő és összegző rangsor harmadik helyén áll. Javult a képzés oktatói összetétel alapján elfoglalt helye a ranglistában, míg a további szempontok alapján készült sorrendek a korábbi években elért helyezésekhez képest nem változtak jelentősen.
Presztízs Magazin
Elmondható, hogy az informatikusképzés magas színvonalú hazánkban, de még mindig erőteljesen elmélet orientált a foglalkoztatók szerint. Mivel gyorsan változó iparágról van szó, a friss diplomásoknak rendelkezniük kell az új ismeretek önálló feldolgozására és alkalmazására vonatkozó képességekkel, az idegen nyelv ismerete pedig már nem előny, hanem a minimális elvárások közé tartozik.
Az egyetemen folyó gazdasági képzés a korábbi évben elért eredményhez képest tíz helyezést javított az összesített rangsorban. Köszönhető ez annak, hogy a Pannon Egyetem egyre vonzóbb a felvételizők számára, egyre nagyobb mértékű a túljelentkezés. Javult a megítélésünk az oktatói összetétel tekintetében, sikeresen lépdelünk felfelé a rangsorban az egy tanárra jutó hallgatók arányát figyelembe véve, továbbá újabb három helyet ugrottunk felfelé a foglalkoztatók véleménye alapján felállított rangsorban. Összességében a vizsgált szempontok alapján mindenhol tudtunk javítani a korábbi évekhez képest, ennek köszönhető a bekövetkezett pozitív változás a Pannon Egyetem gazdasági képzését illetően.
A piaci szereplői azonban szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy a frissen végzettek legyenek alkalmasak a proaktív tudás megszerzésére, legyenek önállóak az ismeretanyagok megszerzésében és legyenek mindenkor alkalmazkodóak a turbulensen változó piaci elvárásokhoz.
Átlag: 3