Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Kevesebb ösztöndíjat kapnak a hallgatók

Hermann Eszter | science.elte.hu-epiteszforum.hu | 2013.04.04. |
ösztöndíj
Kevesebb ösztöndíjat kapnak a hallgatók
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói is elégedetlenek, az Emberi Erőforrások Minisztériuma ugyanis jelentős mértékben megnyirbálta a diákok juttatására szánt összeget.

Mind a szociális támogatások, mind a kiosztott tanulmányi ösztöndíjak csökkentek. Az ELTE diákjai 30-40 százalékkal kisebb összeget kapnak az előző évek juttatásaihoz képest. Míg tavaly közel 20 milliárd forint, most mindössze 13,4 milliárd forint kerül kiosztásra. Az egyetem már jelezte az emberierőforrás-minisztérium felé az elégedetlenséget, ám egyelőre nem kaptak választ. A diákok még reménykednek, sikerül pótolni a hiányzó összeget.

Presztízs Magazin

A Budapesti Corvinus Egyetemen a tanulmányi ösztöndíjak összegének megállapítását március elejére ígérték, ám ez március végére tolódott, ami már önmagában kisebb felháborodást keltett a hallgatók körében. Az EHÖK levélben értesítette a diákokat a csúszás okáról: az Emberi Erőforrások Minisztériuma 40 százalékkal kisebb összegű hallgatói normatívát ítélt meg az egyetemnek - az EHÖK kérte az újraszámolást és az új összeget szerették volna közzé tenni, ám ez nem sikerült, válasz a tárcától pedig hozzájuk sem érkezett. Arra pedig nincs esély, hogy az egyetem saját forrásából biztosítsa a hiányzó 40 százalékot.

A legnagyobb problémát az okozza, hogy a szociális támogatás és a tanulmányi ösztöndíj a hallgatók többsége számára nem költőpénz, a vidékiek közül sokan ebből fedezik a budapesti szállást, illetve az utazás, étkezések költségeit. A BCE egy másodéves hallgatója elmondta: ha nem történik változás, akkor 4,6-4,7-es átlagára körülbelül 16 ezer forintot kap, míg a korábbi években olyan félév is volt, amikor 30 ezer forint közeli összeget tudtak utalni. Ez nagy nehézséget jelent, már csak azért is, mert a hallgatók többsége nem számított a csökkenésre.

Még nincs értékelve