Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Különleges mamuttetemet talált Oroszországban egy 11 éves fiú

forrás: mti | 2012.10.05. |
Különleges mamuttetemre bukkant az oroszországi Krasznojarszk terület sarkköri vidékén egy 11 éves fiú, akiről a leletet Zsenyának nevezték el.

A tudósok máris a század felfedezéseként emlegetik a körülbelül 30 ezer évvel ezelőtt elpusztult féltonnás őslényt, amelynek nemcsak a csontvázát, hanem itt-ott a bőrét és az alatta lévő zsírréteget, sőt a húsát is megőrizte a hó, a jég és a fagyos föld. A koponyában még fellelhető az állat agyának egy része.
    Orosz szakemberek úgy tartják, hogy százévente egyszer van ilyen szerencséjük, utoljára 1901-ben találtak hasonló mamutmaradványt Oroszország területén.
    Az első felületes vizsgálatok több tudományos feltevést is igazoltak. Egyebek között azt, hogy a mamut "púpja" a tevékéhez hasonló zsírlerakódás és nem csontkinövés, mint azt korábban gondolták.
    "Láthatjuk, hogy az állat kiválóan alkalmazkodott az északi élethez, nagy zsírtartalékot képezve. Mindent összevetve ez a élőlény nyáron pusztulhatott el, mert nem látunk szőrzetet, de a mamut már elegendő zsírtartalékot halmozott fel" - avatta be a nézőket a Rosszija 24 hírtelevízió helyszíni tudósításában Alekszej Tyihonov, az orosz tudományos akadémia állattani intézetének igazgatója.
    A különlegesen megőrződött mamuttetem teljes feltárása egy hétig tartott. A leletmentésben sarkköri kutatók, meteorológusok is részt vettek. A további vizsgálatokat Moszkvában és Szentpéterváron végzik majd az őslénytani szakemberek.

Még nincs értékelve