Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Már csak a replika lesz látogatható

Tancsa Ágnes | Wikipedia | 2011.01.20. |
Már csak a replika lesz látogatható
Az egyiptomi kormány tervei szerint év végétől már nem látogathatják a turisták a Királyok völgyében található Tutanhamon fáraó nyughelyét. Ehelyett egy hasonmás sírkamrát építenek az érdeklődők számára.

 

Tutanhamon fáraó Kr.e. 1335-és 1325 között uralkodott. Igen fiatalon, nyolcévesen került trónra. A XVIII. dinasztia 12. fáraója volt. Uralkodása az úgynevezett Amarna-kor végére esett. Ebben az időben a megváltozott belpolitikai és vallási helyzet jellemezte Egyiptomot. A régi rend hívei, akiket Tutanhamon apja IV. Amenhotep, vagy más néven Ehnaton uralkodása alatt háttérbe szorított, újra megerősödtek, és politikai, vallási restaurációba kezdtek.
Tutenhamon, a fiatal fáraó, akinek feltételezhetően tényleges hatalma nem volt, uralkodása második évében egy gesztussal lezárta az Amarna-kort. Visszahelyezte udvarát Thébába és az apja idejére jellemző új vallást, az Aton-kultuszt nem támogatta.
Halála után Tutanhamon nevét kihagyták a későbbi királylistákból.
A fáraó sírját 1922-ben találta meg Howard Carterbrit régész Lord Carnarvon anyagi támogatásának köszönhetően.
 
Kilenc évtizeddel a sír felfedezése után most az igen jó állapotban feltárt nyughely rossz állapotba került. A falképek –köszönhetően az utóbbi harminc év megnövekedett látogatószámnak- vesztettek színeik ragyogásából. A turisták légzése és izzadása során kibocsátott nedvesség barna foltokat eredményezett az évezredekig igen jó állapotban megőrződött freskókon. A kivételes sírkamrát és képeit a vakuk villogása is erősen rongálta. "Nincs más választásunk, a sírkamra bezárása az egyetlen lehetőség, hogy megóvjuk" - nyilatkozta Záhi Havvász, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács főtitkára.
"Amennyiben nem építjük meg a "Replikák Völgyét", az eredeti sírkamra kevesebb, mint egy évszázad alatt megsemmisül. Ez történelmi katasztrófa lesz" - folytatta Záhi Havvász.
A lemásolt sírnak ez év végéig kell elkészülnie az eredeti közelében, 10 millió dollárból.
 
 
Átlag: 5