Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Megkezdődött a szentjánosbogarak rajzása az Alcsúti Arborétumban

forrás: mti | 2012.06.18. |
Megkezdődött a szentjánosbogarak rajzása az Alcsúti Arborétumban
Megkezdődött a szentjánosbogarak rajzása az Alcsúti Arborétumban.

Solymár András, az arborétum szakmai vezetője elmondta, hogy a nagy szentjánosbogár (Lampyris noctiluca) olyan háborítatlan környezetben, erdők és rétek között érzi igazán jól magát, mint amilyen az Alcsúti Arborétum is.
    Az esti látványosságot az érdeklődők szakvezetés mellett tekinthetik meg a következő két hétben, a gyülekező este 20 órakor van, a túra háromnegyed kilenckor indul. A szakmai vezető véleménye szerint a látogatásokat a szentjánosbogarak rajzása mellett a faállomány egyedi szépsége és a dísztó közelében hallható "békakoncert" is felejthetetlenné teheti. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a héten zajló nemzeti parkok hete alkalmából a vagyonkezelő Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a parkot üzemeltető Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány jóvoltából a részvétel kedvezményes.
    Az Alcsúti Arborétum létrejötte József nádor (1776-1847) nevéhez fűződik, aki alcsúti birtokán felépítette Magyarország legnagyobb klasszicista kastélyát, egy schönbrunni kertépítőmesterrel pedig megterveztette az ország egyik első tájképi kertjét, a táj természetes formáit utánzó angolparkját.
    Az arborétumba - amely valamikor a hazai növényhonosítási kísérletek egyik központja volt - az elmúlt évszázadokban számos egzotikus fát és sokféle növényt telepítettek. Faóriásai még ma is uralják a területet, közülük két öreg platán már két és fél, három évszázadot élt meg, de a famatuzsálemek között több 190 éves is található.

Még nincs értékelve