Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Megtanulni járni gerincsérülés után

forrás:MTI | Presztízs archív | 2013.02.19. |
Megtanulni járni gerincsérülés után
Egy kilencmillió eurós európai program keretében kezdődhetnek meg embereknél annak az új eljárásnak a klinikai próbái, amelynek segítségével gerincsérülés nyomán lebénultakat taníthatnak meg újra járni.

Grégoire Courtine, a lausanne-i Műszaki Egyetem munkatársa az Amerikai Tudományos Ismeretterjesztő Társaság (AAAS) bostoni kongresszusán jelentette be, hogy a Neuwalk nevű európai tudományos program keretében próbálják ki a patkányokon bizonyított eljárást.
   
A gerincsérült, béna állatok képesek voltak újra járni, miután svájci kutatók kémiai anyagot juttattak gerincvelőjükbe, majd elektromos árammal ingerelték azt, és futópadon mozgásterápiát is alkalmaztak náluk egy speciális hám segítségével. A Science című tudományos folyóiratban múlt év júniusában ismertetett kísérletben az állatok gerincvelőjében futó idegköröket ingerelték beültetett elektródákból származó elektromos árammal és egy kémiai keverékkel. Két-három héttel a terápia kezdete után az állatok megtették első önálló lépéseiket. A kezelés kiterjedt újrahuzalozást eredményezett az agyban és a gerincvelőben, és több száz patkány nyerte így vissza járóképességét valamilyen mértékben.
   
Két éven belül megkezdődhetnek a klinikai próbák embereken, az első szakaszt a Lausanne-i Egyetemi Kórházban végzik, amely széles körű tapasztalatra tett szert az emberi gerincvelő elektromos-vegyi stimulálása terén. A második szakaszt a műszaki egyetem új akadémia centrumában folytatják le, amely 2015-re épül fel. Ez a központ a mozgásképtelen emberek új típusú kezelésére és rehabilitációjára összpontosít.
   
A szakemberek azt várják, hogy az új kutatási program keretében hatékony gyógymódokat dolgozhatnak ki a súlyos gerincsérültek számára, akiknél a jelenlegi terápiák nem képesek visszaállítani a járóképességet.
   
(www.eurekaelrt.org/pub-releases/2013-02/epfd-waa021113.php)

Még nincs értékelve