Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Mik azok a dizájner drogok?

Gerber Petra | alfahir.hu | 2013.04.05. |
dizájner drogok
Mik azok a dizájner drogok?
A 2009-es év utolsó felében bukkant fel a magyar sajtóban a mefedron elnevezés, ezzel együtt pedig a „dizájner drog” kifejezés.

Legális, de mégis kábítószer? Maga a dizájner drog elnevezés az ’80-as években jelent meg az USA-ban, elsősorban az opiod típusú anyagokra, és a ’85-ig legális státuszú MDMA, vagyis az Extasy tablettákra alkalmazták. Bár átfogó meghatározása nincs, a „drogszakma” dizájner drogoknak nevezi azon szereket, melyeket valamely a tiltólistán szereplő szer kémiai szerkezetének módisításával állítottak elő. Mindezt abból a célból, hogy az újonnan keletkezett anyag hatása az eredetihez hasonló maradjon, de a módosítás következtében már ne szerepeljen a tiltólistán. Vagyis a még be nem tiltott dizájner drogok nem minősülnek kábítószernek.

A drogpiacon dolgozó előállítók trükkjének lényege, hogy a legtöbb ország nem tud időben reagálni az új szerek megjelenésére, így akár évekig gyárthatják a legálisnak minősülő, de hatásaiban mégis a kábítószerhez hasonló szereket. A terjesztők pedig növényi tápszerként, fürdősóként, füstölőként vagy egyéb emberi fogyasztásra alkalmatlan árucikként igyekeznek eladni termékeiket, megkerülve a fogyasztóvédelmi ellenőrzést.

Védekezésképpen néhány országban, mint például az USA-ban vagy Nagy-Brittaniában már nem csupán bizonyos szereket, hanem szercsoportokat helyeznek tiltólistára, így az új szerek már automatikusan tiltólistások lehetnek. Ugyan az ötlet hatékony ellenszernek tűnik, mégis több nehézséget felvet. Ugyanis bizonyos szercsoportba sorolható szerek egy része illegális, más részüket viszont a gyógyászatban használják.

Mindezek fényében úgy tűnik, hogy érdemesebb volna nagyobb hangsúlyt fektetni a hiteles prevenciós előadásokra, hogy a veszélyeztetett korcsoport a kellő információk tudatában tudjon felelős döntést hozni az életéről és a problémáit ne drogokkal próbálja orvosolni.

Átlag: 5